Nakon usvojene žalbe
0

Gradonačelnik Brčkog se vratio na svoje radno mjesto

FENA
Dragan Pajić
Dragan Pajić
Nakon što je jučer u Službenom glasniku objavljena odluka Apelacionog suda Brčko Distrikta BiH kojom se van snage stavlja odluka Skupštine Distrikta o razrješenju Dragana Pajića s funkcije gradonačelnika, te je on vraćen na ovo mjesto.

Međutim, danas, nije održana redovna sjednica Vlade kojom je Pajić trebao predsjedavati jer članovi Vlade iz reda bošnjačkog naroda nisu podržali predloženi dnevni red pa je sjednica prekinuta jer je rezultat glasanja bio 6:6.

"Danas je prvi dan kada sam došao na svoje radno mjesto poslije nestatutarne odluke Skupštine. A već prije su se mogle čuti najave pojedinih predstavnika stranaka iz bošnjačkog nacionalnog korpusa koji su upozoravali da će po mom povratku pokušati da izvrše opstrukciju rada Vlade, jer smatraju da sam i dalje u sukobu interesa", kazao je Pajić.

On je istakao da će svoj posao raditi dok se ne utvrdi da li je u sukobu interesa ili ne, te da bi u vrlo kratkom roku Ustavni suda BiH trebao dati svoje mišljenje na apelaciju koju mu je uputio, i da je juli rok kada će insistirati na nekoj odluci Ustavnog suda.

"Ukoliko se to ne desi, u septembru ćemo odlučiti da li je došlo vrijeme da ja eventualno dam ostavku, što će isključivo zavisiti od toga kakve su namjere onih koji žele da nam diktiraju ko će biti novi gradonačelnik. Novog gradonačelnika će birati ona skupštinska većina koja je dala i prvog gradonačelnika", naglasio je Pajić.

On je još dodao da ukoliko se ne osigura normalan izbor gradonačelnika, da će Distrikt ući u ozbiljnu krizu, te da nije daleka ni skoro plasirana ideja da se možda održe vanredni izbori što bi bilo interesantno rješenje.

Esad Atić, predsjednik Skupštine Brčko Distrikta BiH, izjavio je da se ovakva situacija očekivala ali da se očekivalo i da će Pajić podnijeti ostavku da ne bi došlo do ovoga.

"Nije ni sada kasno, i ja i sada pozivam sve političke subjekte da odmah pristupe političkim dogovorima o izboru novog gradonačelnika, a Pajića, prije toga naravno, da podnese ostavku da bi nam omogućio da pristupimo takvim razgovorima", istakao je Atić.