BiH
0

Gradonačelnik Behmen primio kuhare

Sarajevo-x.com
Gradonačelnik Behmen s predstavnicima Udruženja kuhara u BiH
Gradonačelnik Behmen s predstavnicima Udruženja kuhara u BiH
Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen i njegov zamjenik Miroslav Živanović primili su u Gradskoj upravi predsjednika Udruženja kuhara u Bosni i Hercegovini Nermina Hodžića, potpredsjednika Nihada Mameledžiju i sekretara Seada Ćatića, koji su ga izvijestili o radu udruženja te o njegovim daljnjim planovima.

"Udruženje kuhara je vrlo aktivno, svakim danom imamo sve više članova, a osim nastupa na mnogim kuharskim takmičenjima ulažemo sredstva i u edukaciju naših članova. U pet godina rada ovog udruženja stalno prezentiramo tradicionalne proizvode Bosne i Hercegovine, te na taj način promovišemo i turističku ponudu BiH", istakao je Nermin Hodžić.

Također je naglasio da kao krunu dosadašnjeg rada, te priliku za redizajn i novi koncept rada udruženja, predstavlja učlanjenje u Svjetsku kuharsku organizaciju (WACS) u januaru 2010. godine. Ulazak u članstvo predstavlja i zvaničnu legitimaciju i afirmaciju udruženja kao zvaničnog predstavnika Bosne i Hercegovine u ovoj prestižnoj svjetskoj organizaciji.

Ohrabreno entuzijazmom njihovog članstva, kao i podrškom profesionalne i akademske zajednice, ovo udruženje planira podnijeti kandidaturu za organizaciju Kongresa Evropskih kuharskih asocijacija 2013. godine u Sarajevu, te uključiti Grad Sarajevo u proces lobiranja za dobijanje pomenute kandidature.

Gradonačelnik Alija Behmen pohvalio je rad udruženja i izrazio zadovoljstvo što se Sarajevo i Bosna i Hercegovina može pohvaliti vrsnim kulinarskim znalcima i izvornim proizvodima ovog kraja. Također su dogovorene aktivnosti kojima će Grad Sarajevo pružiti podršku kandidaturi ovog udruženja za organizaciju Kongresa Evropskih kuharskih asocijacija 2013. godine u Sarajevu.

"Grad Sarajevo će uz raznoliku ponudu Udruženja kuhara BiH postati još privlačnije za turiste. Nadam se da će naša tradicionalna i druga jela postati pravi brand ovog grada", istakao je Behmen.