Posjete
0

Gradonačelnica Sarajeva u partnerskom gradu Wolfsburgu

FENA
Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac i Nihad Imamović, generalni direktor ASA holdinga i član Nadzornog odbora Volkswagena Sarajevo borave u Wolfsburgu na poziv gradonačelnika Rolfa Schnelleckea.

Povod je obilježavanje 70. godina osnivanja ovog njemačkog grada, s kojim je Sarajevo u partnerskim vezama od 1985. godine.

Na svečanom prijemu koji je organiziran u Gradskoj vijećnici, gradonačelnik Schnellecke poželio je dobrodošlicu predstavnicima gradova gostiju.

"Glavni grad koncerna Volkswagena predvodnik je privrednog napretka grada Wolfsburga. Ovaj mladi grad, sa 120.000 stanovnika, postao je najznačajnije privredno uporište u Donjoj Saksoniji", kazao je Schellecke.

Gradonačelnik Wolfsbruga posebnu dobrodošlicu uputio je gradonačelnici Borovac.

"Izuzetno nam je drago što smo prijatelji gradu Sarajevu prema kojem imamo posebne simpatije. Sarajevo doživljavamo kao grad tolerancije, grad u kojem se spajaju kulture ali i grad koji je poslije doživljene velike tragedije, u svom razvoju učinio veliki pomak vrijedan respekta", dodao je.

On je izrazio svoje uvjerenje u daljni napredak grada Sarajeva i dodao da očekuje da u narednom periodu, pored vrlo intezivnih i uspješnih poslovnih veza preko Volksvagena AG i Preventa, prošire saradnju dva grada i u drugim sferama.

Čestitajući domaćinima značajan jubilej, gradonačelnica Borovac je istakla spremnost grada Sarajeva da obnovi i nastavi saradnju sa partnerskim gradom Volfsburgom.

"Sarajevo je otvoren grad za nove ideje i projekte koje na obostrano zadovoljstvo nasih građana, možemo zajednički realizovati. Multikulturalnost, tolerancija i poštivanje različitosti su osobenosti Sarajeva i Wolfsburga i još jedan razlog da produbimo naše veze", kazala je Borovac, te se zahvalila građanima i Upravi Grada Wolfsburga na humanitarnoj pomoći koju su pružili Sarajevu tokom rata, kao i na podršci projektu deminiranja.

Direktor Nihad Imamović je istakao da izuzetna privredna saradnja započeta prije 30. godina između wolfsburskog Volkswagena i tadašnjeg sarajevskog UNISA, poslije rata nastavljena je još uspješnijim vezama i zajedničkim projektima između Volkswagena AG i Preventa, saopćila je danas Gradska služba za informiranje.