Sarajevo
0

Gradonačelnica s predstavnicima Udruženja roditelja maloljetne djece

FENA
Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac primila je danas predstavnike Udruženja roditelja maloljetne djece u BiH koji su joj predstavili plan i program prevencije i pravovremenog savladavanja maloljetničke delikvencije i svih oblika maloljetne destrukcije.

Cilj Udruženja roditelja maloljetne djece jeste mobiliziranje svih subjekata u prevenciji i suzbijanju maloljetničke delikvencije.

"Trebamo prevenirati maloljetničku delikvenciju na način da prvo identifikujemo uzroke delikvencije a onda da taj problem rješava struka, odnosno sociolozi, pedagozi, psiholozi, neuropsihijatri, socijalni radnici i institucije, tijela i službe koje su vezane za taj posao", kazao je predsjednik Udruženja Adil Žigić.

Treba prvo identificirati uzroke maloljetničke delikvencije kako bi se išlo ka ozdravljenju porodice i kako bi se povelo računa o vaspitanju djece, smatra Udruženje roditelja maloljetne djece u BiH.

"Krajnje je vrijeme da svi u svojim lokalnim zajednicama i segmentima društva povedemo brigu o mladima jer mladi su prepušteni sami sebi. Prvi znakovi oboljenja porodice je pojava delikvencije i zapuštenost u vaspitanju djece. Porodica je osnovna ćelija društva i čim oboli porodica obolilo je i društvo", istakao je Žigić.

Udruženje roditelja maloljetne djece u BiH smatra da ovaj posao zahtjeva dugotrajan rad te da se maloljetnička delikvencija i svi oblici destrukcije rješavaju etapno.

Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac pozdravila je osnivanje ovog Udruženja naglasivši kako se Grad uključio u akciju suzbijanja maloljetničke delikvencije koje je poveo Kanton Sarajevo, a iz budžeta je izdvojio i 150.000 KM za finansiranje video nadzora u javnom gradskom saobraćaju.

"Donijeli smo dvije značajne odluke, a to je uloga Grada Sarajeva i lokalne zajednice u vannastavnim aktivnostima kada je u pitanju srednje obrazovanje i poboljšanju uslova rada osnovnih škola, gdje smo izdvojili značajna sredstva u budžetu kako bismo rad u osnovnim i srednjim školama poboljšali i animirali što više djece u vannastavne aktivnosti kako bi oni mogli da ispolje svoj kreativni rad", kazala je gradonačelnica Borovac.

Udruženje roditelja maloljetne djece, naglašeno je na sastanku, od Gradske uprave očekuje razumijevanje i saradnju kako bi zajednički identifikovali probleme, napravili plan, strategiju i metodologiju rješavanja ovog problema.