BiH
0

Gradonačelnica primila predstavnike sindikata GRAS-a

FENA
Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac primila je danas delegaciju Sindikata radnika KJKP "GRAS" s kojima je razgovarala o razlozima sutrašnjeg mirnog okupljanja radnika ovog preduzeća.

Prema riječima predsjednika Sindikata Emira Muminovića, pitanje privatizacije ovog preduzeća unosi nemir među radnike, zatim što njihov status nije izjednačen sa statusom radnika ostalih komunalnih preduzeća, a poseban problem predstavljaju stara vozila javnog gradskog prijevoza, čak i do 30 godina, te veoma slaba prodaja karata za prijevoz, saopćeno je iz Gradske službe za informiranje.

Borovac je istakla kako Grad Sarajevo još nema prenesenih nadležnosti iz javnog gradskog prijevoza, ali da je spremna u okviru svojih nadležnosti pomoći rješavanje određenih problema koji se javljaju u ovom preduzeću.

Ona je predstavnike Sindikata GRAS-a upoznala sa pismom koje je sredinom novembra 2005. uputila Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike kojim se preporučuje razmatranje mogućnosti izmjene Uredbe o naknadama i drugim materijalnim pravima kojom je data mogućnost da se zaposlenicima umjesto mjesečne karte isplaćuje novčana naknada za troškove prijevoza zbog čega je došlo do opadanja prodaje mjesečnih karata i što ima negativan utjecaj na poslovanje GRAS-a.

Na to pismo do danas nije stigao nikakav odgovor Ministarstva i gradonačelnica je obećala da će ponovno zatražiti hitan stav u vezi sa razmatranjem ove mogućnosti.

Zajednička ocjena je da grad Sarajevo mora imati javni gradski prijevoz na evropskom nivou.

Gradonačelnica Borovac obećala je radnicima da će se pojaviti na sutrašnjem mirnom okupljanju u krugu GRAS-a što će im, kako su danas na prijemu istakli, značiti moralnu podršku.