BiH
0

Gradonačelnica ozvaničila završetak projekta pejsažno oblikovanje ulica

FENA
Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac danas je ozvaničila završetak realizacije projekta pejsažno oblikovanje ulica.

Svečanosti su prisustvovali: jedan od autora projekta, profesor sarajevskog Šumarskog fakulteta Vladimir Beus, prof. dr. Tatjana Ljujić-Mijatović, koordinator projekta i Osman Delić, direktor KJKP "Park", koji je izvodio radove, saopćeno je iz Gradske službe za informiranje.

  • Ovim projektom željeli smo da oplemenimo naš grad cvijećem, ukrasnim drvećem, i ostalim zelenilom koje mu je nedostajalo. Također, ovim novim sadnicima želimo da sarajevske ulice poprime metropolski izgled, te da uopće naš grad izgleda ljepše, bude ugodan za življenje, ali i privlačan za turiste – istakla je gradonačelnica Borovac i apelovala na građane Sarajeva da se sa više odgovornosti odnose prema ovim žardinjerama, ali i prema zelenilu u gradu uopće jer je to u interesu svih.

Prof. dr. Vladimir Beus istakao je značaj ovog projekta kojim se postavlja zelenilo u gradu na onim mjestima gdje ga nije bilo, te je zahvalio Gradskoj upravi što je prepoznala važnost ovog projekta.

Prof. dr. Tatjana Ljujić-Mijatović, koordinator projekta, izrazila je zadovljstvo realizacijom projekta kojim se poboljšava fizionomija našeg grada, te je naglasila da će ovaj projekat puni sjaj zapravo dobiti tek na proljeće, kada u žardinjere bude zasađen veći broj ukrasnih biljnih vrsta.

Osman Delić, direktor KJKP "Park" istakao je da je u okviru ovog projekta postavljeno 400 žardinjera: 200 novih i 200 starih koje su obnovljene i prefarbane, a za njihovo buduće održavanje brinut će se radnici "Parka".

Grad Sarajevo je sa 60.000 KM finansijski podržao realizaciju ovog projekta, koji je obuhvatao sadnju ukrasnog drveća, grmlja, cvijeća te postavljanje žardinjera duž ulica Maršala Tita, Ferhadije, Trga fra Grge Martića i Sarača.