BiH
0

Gradonačelnica Borovac u Hagu na Svjetskoj konferenciji o diplomatiji gradova

FENA
Na poziv Joziasa van Aartsena, gradonačelnika Haga, gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac učestvuje u radu Prve Svjetske konferencije o diplomatiji gradova, saopćeno je iz Gradske službe za informiranje.

Tema konferencije je "Uloga lokalnih vlasti u prevenciji konflikta, izgradnji mira i postkonfliktnoj obnovi".

U svom obraćanju u diskusiji o temi "Obrazac za grad mira", gradonačelnica Borovac je istakla da je "Sarajevo jedinstven primjer koji svjedoči da je mir moguć i nakon ekstremnih sukoba i da mir nije samo puko odsustvo rata i stradanja".

"Mir mora biti šansa za progres i veći standard života građana koji su prošli ratna iskušenja. Što je veća ekonomska stabilnost postkonfliktnih sredina to su mir i političke prilike stabilnije, a mogućnost povećanja tenzija manja", naglasila je gradonačelnica.

Ona je dodala da glavni gradovi mogu daleko više doprinijeti učvršćivanju mira u Evropi i svijetu kroz međunarodnu saradnju i podršku.

Borovac je pozvala učesnike Konferencije da daju svoj doprinos kako bi dokumentacija Haškog tribunala bila pohranjena u Sarajevu.

Gradonačelnik Haga Jozias van Aartsen, koji je odnedavno na ovoj funkciji, tražio je da se susretne sa gradonačelnicom Sarajeva kako bi razgovarali o budućoj saradnji.

On je istakao da Sarajevo i Hag imaju dosta toga ponuditi jedan drugom i zbližiti se kako u kulturnom tako i drugim vidovima saradnje.

Gradonačelnica Borovac je predložila da se realizira dogovor postignut sa bivšim gradonačelnikom o gostovanju izložbe poznate "Haške škole" i Haškog teatra u Sarajevu.

Gradonačelnica je izrazila zadovoljstvo nedavnom posjetom državnih službenika Grada Haga Sarajevu, koja je rezultirala najavom da će jedna sarajevska srednja škola biti opremljena sa 40 kompjutera.

Gradonačelnik Aartsen zamolio je gradonačelnicu Borovac da Grad Sarajevo nastavi intenzivno učestvovati u diplomatiji gradova, pogotovo na učvršćivanju i gradnji svjetskog mira.

"Iskustvo Sarajeva u postkonfliktnom periodu je važno i korisno s obzirom da je Sarajevo poslije brutalnog rata, za vrlo kratko vrijeme, uspostavilo mir, vratilo povjerenje među svojim građanima i krenulo putem napretka" naglasio je gradonačelnik Haga, kaže se u saopćenju Gradske službe za informiranje Grada Sarajeva.