BiH
0

Gradonačelnica Borovac ozvaničila završetak iluminacije mostova na Miljacki

FENA
Sarajevo, Miljacka
Sarajevo, Miljacka
Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac sinoć je na Ajfelovom mostu na Skenderiji ozvaničila završetak realizacije projekta Grada Sarajeva "Iluminacija mostova na rijeci Miljacki".

Svečanost je počela na Ajfelovom mostu na Skenderiji, a nastavila se obilaskom ostalih osvijetljenih mostova koji su obuhvaćeni ovim projektom: Čobanija mosta, Latinske ćuprije, novog mosta kod Vijećnice i Šeherćehajine ćuprije.

Svečanosti završetka ovog projekta prisustvovali su vijećnici Gradskog vijeća Grada Sarajeva, Kantonalnog zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Sarajevo i Kantonalnog zavoda za izgradnju, autor Projekta Srđa Hrisafović, te predstavnici izvođača radova firme "Testingelektro" i firme koja je vršila nabavku opreme "Epiee".

"Večeras ćemo pustiti u rad akcentnu (stalnu) rasvjetu na pet mostova na rijeci Miljacki, na potezu od Skenderije do Baščaršije. Ovo je zapravo prvi put da Sarajevo dobija jedan niz osvjetljenih mostova u centru i najfrekventnijem dijelu grada (Šeherćehajina ćuprija i Čobanija most prvi put dobivaju rasvjetu)", istakla je gradonačelnica Borovac, te dodala da je projekat iluminacije mostova jedan u nizu projekata koje je Grad pokrenuo u skladu sa Platformom "Pravci djelovanja Grada 2006.-2008." i nastojanjima da grad Sarajevo učini ambijentom ugodnog življenja, kao i atraktivnom turističkom destinacijom.

Za izradu projektne dokumentacije, nabavku opreme i izvođenje radova na navedenim mostovima, Grad Sarajevo izdvojio je 370.241,81 KM.

Radovi su obuhvatali osvjetljenje ograda i pješačkih staza nA mostovima, što će omogućiti povećanje sigurnosti pješaka i saobraćaja.

S obzirom na različitost mostova, način njihovog osvjetljenja prilagođen je njihovom izgledu i konstruktivnim posebnostima.

Važno je bilo istaknuti siluetu mosta, kako bi i noću bilo očigledno fizičko premoštenje dviju obala, kao i njegovu arhitektonsko-graditeljsku privlačnost, saopćeno je iz Službe za informiranje Grada Sarajeva.