BiH
33

Gradnja pored Stare pravoslavne crkve "po zakonu", čeka se reakcija Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika

Piše: Irvin P.
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine (KONS) je na posljednjoj sjednici raspravljala o slučaju gradnje objekta kod Stare pravoslavne crkve, koji prema mišljenju komisije narušava njenu historijsku cjelinu.

Naime, u neposrednoj blizini Stare pravoslavne crkve na Baščaršiji u Sarajevu, odnosno Crkve svetih arhanđela Mihaila i Gavrila, gradi se objekat koji je, navode iz Komisije, u direktnom kontaktu sa cjelinom spomenutog nacionalnog spomenika.

Iz Komisije su tada naveli da je objekat svojim gabaritima, izgledom, a posebno visinom koja u ovom trenutku nadmašuje visinu zvonika crkve, u potpunosti ugrozio historijsku cjelinu Stare pravoslavne crkve. Također, iz Komisije je istaknuto da on ugrožava i ambijentalnu cjelinu Baščaršije koja je također nacionalni spomenik.

Čelnici Komisije su na konferenciji za medije nakon održane sjedice saopćili kako će se poslati hitni dopisi Federalnoj upravi za inspekcijske poslove, Federalnom ministarstvu prostornog uređenja, Općini Stari Grad, Zavodu za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Kantona Sarajevo pa čak i policiji, kako bi se utvrdilo da li je za objekat izdato bilo kakvo odobrenje i ko ga je eventualno izdao.

"Ukoliko se ispostavi da je odobrenje izdato, tražit ćemo da ono bude stavljeno van snage“, rečeno je na konferenciji za medije održanoj 3. februara.

Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba

Klix.ba je kontaktirao navedene institucije, a u odgovoru koji je dostavila Općina Stari Grad stvari su vrlo jasne. Naime, Općina je za spomenuti objekat, čiji je investitor kompanija Seed iz Sanskog Mosta, dala urbanističku saglasnost početkom januara 2013.

"Uviđajem na mjestu gradnje, kao i uvidom u kopije katastarskog plana, ustanovljeno je da se na predmetnoj lokaciji nalaze dva objekta koji su znatno porušeni i ne mogu služiti svojoj svrsi. Kako se predmetna lokacija nalazi na obuhvatu Regulacionog plana 'Baščaršija' usvojenog 1975. godine, iz Službe je zatraženo stručno mišljenje Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo o mogućnosti izdavanja urbanističke saglasnosti.

Zavod za planiranje razvoja Kantona Sarajevo je dao mišljenje da je potrebno zatražiti saglasnost od Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Kantona Sarajevo, što je Služba za urbanizam i učinila.

Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba

Pomenuti Zavod dao je saglasnost na dostavljeni idejni projekat i zatražio da investitor koriguje projekat tako da objekat gabaritima potpuno odgovara, a stilom korespondira s postojećim objektom i mikrolokacijom. Nakon toga investitor je dostavio korigovani idejni projekat koji zadovoljava uvjete Regulacionog plana i poštuje uvjete ambijenta", rečeno je između ostalog iz Općine Stari Grad.

Također, kažu iz Općine, održane su dvije usmene rasprave na kojima su građani dali svoje sugestije o čemu je upoznat investitor koji je nakon toga ponovo izvršio korekcije projekta.

Iz Općine je rečeno kako su uposlenici Službe za urbanizam izašli na teren 4. februara, a uvidom u stanje na gradilištu, konstatovano je da se objekat gradi u "dozvoljenim gabaritima", a investitoru je naložena izrada geološkog nalaza koji će to potvrditi.

Zaključno s ponedjeljkom, Komisija za nacionalne spomenike BiH koja se evidentno ne slaže s rezultatima rada Općine, Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa i Zavoda za planiranje razvoja, nije uputila nikakav dopis prema Općini Stari Grad.

Također, zaključno s ponedjeljkom, stav o cjelokupnoj situaciji nije došao sa adresa Federalne uprave za inspekcijske poslove i Federalnog ministarstva prostornog uređenja.