BiH
153

Gradnja kružnog toka u ulici Džemala Bijedića privodi se kraju

Klix.ba
Radovi na izgradnji kružnog toka na spoju ulica Džemala Bijedića i Šeste transverzale odvijaju se predviđenom dinamikom i trebali bi biti završeni do iduće sedmice.

Završeni su radovi na izgradnji dubinske drenaže, postavljeni su ivičnjaci, donji sloj kolovozne konstrukcije, kao i dva sloja asfalta, a formiran je i kružni tok. U toku su pripreme za postavljanje završnog sloja asfalta koji će se raditi u nedjelju.

"Trenutno vršimo iskope i pripreme za izgradnju trotoara, dok Elektrodistribucija vrši izmještanje kablova. Uporedo sa tim radovima radimo pripreme za polaganje završnog sloja asfalta", kazao je Asmir Hajlovac, šef gradilišta.

Hajlovac ističe da bi kružni tok trebao biti završen do naredne sedmice, ukoliko vremenski uvjeti budu zadovoljavajući, nakon čega će se pristupiti pripremnim radovima za početak izgradnje i drugog kružnog toka na spoju ulica Safeta Zajke i Šeste transverzale, kod benzinske pumpe u Buća Potoku.

"Samoj izgradnji kružnog toka prethodit će izmještanje vodovodnih instalacija, što je preduslov za početak gradnje drugog kružnog toka. Radi se o veoma zahtjevnom poslu, gdje će biti potrebno izmjestiti velike daktil vodovodne cijevi. Međutim, uporedo sa tim radovima radit ćemo izgradnju kružnog toka. Dok se bude dovršavalo izmještanje cijevi, mi ćemo raditi dubinsku drenažu, odvodnju i iskope, tako da ćemo i drugi kružni tok završiti u planiranom roku", naglašava Hajlovac.

Izgradnjom ova dva kružna toka uveliko će se smanjiti saobraćajne gužve na ovom području, koje su sada evidentne u ranim jutarnjim i poslijepodnevnim satima, a uz to kružni tok je i s aspekta saobraćajne bezbjednosti daleko povoljniji u odnosu na klasičnu semaforiziranu raskrsnicu.

Projekat zajednički finansiraju Direkcija za puteve Kantona Sarajevo i Općina Novi Grad Sarajevo.