BiH
14

Gradnja biciklističke staze u Novom Sarajevu nakon korekcije projekta

Klix.ba
Na inicijativu načelnika Općine Novo Sarajevo Nedžada Koldže 9. jula ove godine u zgradi Općine Novo Sarajevo održan je hitni sastanak o izgradnji biciklističke staze dijelom Općine Novo Sarajevo.

Pored općinskog načelnika sa saradnicima, sastanku su prisustvovali i predstavnici Ministarstva saobraćaja KS, Zavoda za planiranje KS i Gradske uprave Grada Sarajeva.

Koldžo je tom prilikom istakao da svi podjednako podržavaju izgradnju biciklističke staze, ali da bi Općina Novo Sarajevo mogla izdati urbanističku saglasnost za njenu izgradnju, potrebno je da se ispune svi zakonski preduslovi, a posebno sa sigurnosnog aspekta korisnika, kao i pribavi pozitivno stručno mišljenje Zavoda za izgradnju KS.

Trenutno je u Službi za prostorno uređenje i urbanizam Općine Novo Sarajevo u toku postupak rješavanja zahtjeva Gradske uprave Grada Sarajevo za izdavanje urbanističke saglasnosti.

Nakon niza sastanaka, konsultacija, dogovora, dopuna i korekcija Idejnog projekta trase biciklističke staze, korigirani Idejni projekat dostavljen je Zavodu za planiranje razvoja Kantona Sarajevo na stručno mišljenje.

Tražena biciklistička trasa u svim njenim dijelovima nije u skladu sa važećom planskom dokumentacijom, s obzirom da se dijelom radi o malom i uskom prostoru čime bi buduća staza ugrožavala sigurnost korisnika u odnosu na ostale saobraćajne elemente. U stručnom mišljenju Zavoda za planiranje KS, koje je Općini Novo Sarajevo dostavljeno 8.7.2015. godine navedeno je niz primjedbi na već izmijenjeni Idejni projekat Biciklistička staza Nedžarići – Skenderija, a između ostalog i to da dostavljena dokumentacija nema karakter Idejnog projekta, nego da je ista na nivou Idejnog rješenja.

Nakon što investitor ponovo dostavi korigovan Idejni projekat uvažavajući primjedbe Zavoda, kao i poštujući sve sigurnosne i urbanističke zakonske propise, Služba za oblast prostornog uređenja i urbanizma Općine Novo Sarajevo nastavit će postupak, a rješenje o urbanističkoj saglasnosti bit će izdano tek nakon što se ponovno pribave sve potrebne saglasnosti, mišljenja i slično.

Na sastanku su doneseni zaključci da se u što skorije vrijeme izmjeni i koriguje Idejni projekat u skladu sa primjedbama Zavoda, te da se formira tim za praćanje realizacije projekta sastavljen od stručnih osoba iz Ministarstva saobraćaja KS, Zavoda za planiranje KS, Gradske uprave i Općine Novo Sarajevo, saopćeno je iz Općine Novo Sarajevo.