Općina Novi Grad
0

Gradnja azila za pse počinje ove godine

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Općina Novi Grad Sarajevo je u budžetu za 2011. planirala iznos od 100.000 KM za izgradnju azila za napuštene životinje te za sterilizaciju i kastraciju pasa.

Na inicijativu načelnika općine Novi Grad Damira Hadžića, krajem prošle godine organizovan je sastanak s predstavnicima Grada Sarajeva, Ministarstva privrede KS-a, kantonalne Uprave za inspekcijske poslove, MUP-a KS-a i općina Stari Grad, Centar, Novi Grad i Ilidža, na kojem se raspravljalo o izgradnji azila za pse.

"Cilj sastanka bio je da sve lokalne zajednice u svoje budžete ugrade stavke za izgradnju azila za pse. Prema zaključcima sa sastanka u Novom Gradu, pet većih općina Kantona izdvojit će u budžetima između 50 i 70 hiljada KM, a s tim novcem gradnja počinje ove godine", rekao je Hadžić.

Dodao je da do polovine januara treba biti izmijenjen projekt s ciljem proširenja kapaciteta smještaja za napuštene pse i preciziran iznos potreban za izgradnju.

Prema zaključcima sa sastanka sve općine, Grad i Kanton trebaju planirati sredstva za izgradnju, a Grad će biti nosilac aktivnosti.

Također, Općina Ilidža treba Vladi Kantona Sarajevo podnijeti molbu za promjenu namjene zemljišta za azil u Rakovici.

Sredinom janura bit će održan još jedan sastanak na kojem će se predstaviti konkretni podaci uz pomoć koji će biti planirana izgradnja, saopćeno je iz Pres-službe Općine.