Azerbejdžan
0

Građevinski radnici iz BiH ostali bez pasoša i novca!

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Nekoliko stotina građevinskih radnika iz BiH već je mjesec dana bez novca i pasoša i traže način kako da se vrate iz Azerbejdžana.

Njihove porodice, kako je javila banjalučka Alternativna televizija, traže pomoć BiH vlasti za povratak svojih bližnjih iz Azerbejdžana.

Neki od oko 500 građevinskih radnika su ispričali da su, na izvjestan način, zarobljeni u toj državi, jer su im poslodavci po dolasku u glavni grad Baku uzeli pasoše, nemaju vize, više od mjesec dana nisu dobili plaću, a gazde im ne žele da daju prave informacije o njihovoj budućnosti.

Oni su telefonski ispričali da bukvalno prodaju lične stvari kako bi kupili hranu i ostalo što im je neophodno, a nalaze se u kolektivnom smještaju.

Posljednjih dana imaju i svakodnevne posjete policije Azerbejdžana koja prijeti da će ih zatvoriti u azil, a zajedno s vojskom su blokirali gradilišta na kojima su doskora radili.

Kako su rekli, problem je izbio na realaciji holandsko-azerbejdžanska firma, preko čijeg predstavništva u Gradišci su otišli na rad u Baku, i azerbejdžanskih vlasti.

Porodice ovih radnika ispričale su i za slučaj da je jedan od radnika, rodom iz Gradiške, preminuo u Bakuu, a ne znaju kako i kada će dopremiti njegovo tijelo.

Porodica Samadžija iz Srbca ispričala je i da neki od građevinara iz BiH štrajkuju i glađu jer nisu dobili novac i po četiri-pet mjeseci.

U predstavništvu holandsko-azerbejdžanska firme u Gradišci su kazali da su oni odgovorni samo za put tih radnika od Gradiške do Beograda, a Miroslav Vučenović, posrednik u organizaciji puta je rekao da imaju informacije da će od ponedjeljka početi isplata plaća radnicima kojima se navršava šest mjeseci od boravka u Bakuu.

On je dodao da će od sutra, oni koji žele, moći se vratiti u BiH, a da je problem bio zbog, naveo je, blokiranog računa.

Najbliže diplomatsko predstavništvo BiH, koje pokriva Azerbejdžan, udaljeno je 1.760 kilometara, u Istanbulu.