BiH
0

Građevinari se pozivaju da dođu na sutrašnje proteste

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predsjednici sindikalnih organizacija GP Bosna d.d. Sarajevo , Hidrogradnja d.d. Sarajevo , GP Vranica d.d, u stečaju, i JP Geodetski zavod BiH, Željko Knežević, Redžep Tufekčić, Latif Bektašević i Senada Kutlovac, pozvali su danas građevinare i druge radnike da sa svojim porodicama i prijateljima izađu sutra na proteste koje organizira Savez samostalnih sindikata BiH.

"U Kantonu Sarajevo, kao i u čitavoj Bosni i Hercegovini, sve su brutalniji napadi na radnička i ljudska prava", navode u saopćenju.

Smatraju da je situacija u industriji gotovo najteža u sektoru građevinarstva, te ističu da građevinski radnici nemaju ograničeno radno vrijeme, a da, pri tome, niko od njih nije siguran hoće li i kada primiti plaću ili topli obrok.

"Mobing je naša svakodnevnica, na hiljade radnika nema uvezan radni staž, ne mogu ostvariti pravo na zdravstvenu zaštitu, niti pravo na novčanu naknadu, nakon ostanka bez posla", istaknuto je.

Predsjednici četiriju sindikalnih organizacija dodaju i da su siva ekonomija i rad 'nacrno' u ovom sektoru postali praksa, gdje radnici rade bez ikakvih prava. Nemaju, navode, zakon o zaštiti zdravlja radnika, a sve je više invalida rada bez ikakvih prava.

Istaknuli su da je krajnje vrijeme da radnici dignu svoj glas protiv ugrožavanja dostojanstva i kažu stop sili i nepravdi.