Udruženje građana “Zašto ne”
0

Građanski aktivizam može izliječiti bh. društvo

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis
Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis
Udruženje građana “Zašto ne”, u saradnji s Pokretom "DOSTA!", OP Revolt, ACIPS-om te aktivistima i aktivistkinjama drugih organizacija iz Bosne i Hercegovine, najavilo je od 10. do 13. septembra u Sarajevu manifestaciju “Dani aktivizma”.

Prema saopćenju za javnost, to je manifestacija na kojoj će se građanke i građani Sarajeva moći informirati o aktivističkim inicijativama u Bosni i Hercegovini i Evropi, podsjetiti na građanske akcije u Sarajevu i Bosni i Hercegovini u proteklih nekoliko godina i razgovarati o svojim problemima i načinima rješavanja.

“Građanski aktivizam je jedina stvar koja može suštinski izliječiti bh. društvo uništeno korupcijom, kriminalom i koristoljubivošću vladajućih elita. Svijest građana i građanki o potrebi za aktivizmom je u porastu, čemu svjedoče i blokade ulica u Sarajevu koje su primorale vlast na rad i hapšenje odgovornih za ubistvo Amara Mistrića.

Nažalost, daleko smo od promjena izazvanih aktivizmom, kakve doživljavaju zemlje poput Francuske, Grčke, pa i nama bliže Slovenija i Hrvatska. Smatram da je ovakva manifestacija bitna”, ističe Darko Brkan, jedan od organizatora.

Predviđeni su i okrugli stolovi, tribine i debate tokom manifestacije, zatim projekcija filma “Demokratija u prijevodu”, izložba memorabilije s građanskih akcija kao i izložba fotografija “Sarajevski protesti”.

Gosti tribine tokom “Dana aktivizma” će biti aktivistkinje i aktivisti iz Francuske, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Grčke, Poljske i BiH.

Planiran je i događaj “Diskobajagi aktivizam” koji će približiti muzički aktivizam posjetiteljima.