Prozor
0

Građanska inicijativa za Ramsko jezero

Sarajevo-x.com
Foto: Prozor.net
Foto: Prozor.net
Jučer je u Domu kulture u Prozoru održana promocija građanske inicijative za potpisivanje peticije za održavanje turističke i ekološke kote Ramskog jezera, kojoj su pored velikog broja građana prisustovali i predstavnici općinske i kantonalne vlasti.

Prisutinim su se obratili Ferid Manjušak, dopredsjednik građanske inicijative, koji je govorio o mogućnostima privrednog razvoja, nakon uvođenja turističke kote, i fra Mato Topić, predsjednik ove inicijative koji je upozorio na važnost čuvanja prirode.

"Građanska inicijativa za peticiju za održavanje ekološke i turističke kote Ramskog jezera je poziv na prijateljstvo sa prirodom koji obavezuje cijelo društvo, cijelu ljudsku zajednicu koja je u nekontrolisanoj agresiji moderne civilizacije dovela sebe na rub propasti, nerazumno i slijepo podrezujući granu na kojoj sjedi", kazao je fra Mato Topić u svom obraćanju.

Dalje je naveo porazne podatke o velikom iseljavanju sa ovih prostora zbog nemogućnosti lokalnog stanovništva da pronađe zaposlenje, pa on u održavanju kote Ramskog jezera vidi veliku priliku za razvoj turizma, što bi donijelo i nova radna mjesta i veću perspektivu za lokalno stanovništvo.

Peticiju je do sada potpisalo više od 2.000 građana i u Inicijativi građana se nadaju da će se taj broj stalno povećavati, jer je ovo tek početak. Ističu da u ovoj inicijativi zajedno učestvuju i Bošnjaci i Hravti koji žive u naseljima oko Ramskog jezera, koji smatraju da sadašnje stanje ne nudi velike mogućnosti za neki veći razvoj.

"U cijelom ovom vremenu mi nikad nismo imali skoro nikakve koristi od ovog jezera. Sredstva koja se dobiju od Elektroprivrede HZ HB na ime obeštećenja se troše u neke druge svrhe, a mi Ramljaci nemamo nikakve koristi od toga, pa je ovo i vrijeme i prilika da i mi iskoristimi jezero i njegove turističke potencijale", kazao je Ferid Manjušak, podpredsjednik inicijative.

Inicijativa nije naišla na odobravanje u Elektroprivredi HZ HB, ali i kod lokalne općinske vlasti. Fra Mato Topić kaže da općinske strukture ovo dživljavaju kao nešto nepoželjno i da smatraju da je ovo dio političke kampanje.

"Mi smo strogo pazili da ovaj Inicijativni odbor bude odbor građana, bez obzira na naciju, vjeru ili političko opredjeljenje, i u ovom odboru nema ni jedne osobe koja se nalazi na nekoj od lista za predstojeće izbore. Ovdje je jasno da se općinske strukture koje koriste obeštećenje od elektroprivrede za servisiranje općine da će tu biti oštećeni. Međutim, mislim da će ovo biti korisno za sve, samo je bitno da ljudi prepoznaju da je ovo nešto izuzetno važno. Ne trebamo se dijeliti, nego trebamo svi podržati ovu inicijativu, jer od nje će imati koristi, kako lokalno stanovništvo, tako i općinske vlasti", naglasio je fra Mato Topić.