Akcija MRV BiH
0

Građanima Sarajeva podijeljeno 2.000 ašura Noinog obroka

FENA
U organizaciji Međureligijskog vijeća BiH i Bosna Sema obrazovne institucije danas je kod Sebilja u Sarajevu podijeljeno građanima 2.000 ašura Noinog obroka (Nojevog obroka).
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Ašura je specifično jelo koje se služilo kada je Nuhova a.s (Noina/Nojeva) barka pristala na kopno nakon velikog svjetskog potopa. Zalihe hrane bile su na izmaku, a vjernici su zajedno skuhali hranu koja im je preostala i to sve zajedno podijelili.

U ašuru se može staviti od sedam do 77 namirnica, prema vlastitom izboru, ali broj treba biti neparan i običaj je da se podijeli komšijama i rodbini.

Neke od namirnica koje se mogu staviti su ječam, zob, pšenica, grah, riža, limun, jagode, maline, kupine, ribizle, smokve, breskve, kajsije i sve drugo voće, razno povrće tikva, mrkva, krompir, začini karanfilić, cimet, nana, lovorov list, sjemenke oraha, lješnik, badem, kikiriki, suho voće smokve, grožđice, šljive, kajsije, hurme, zatim šećer, med, sok od ruže.

Članovi MRVBiH i Bosna Seme ovako su htjeli skrenuti pažnju na neravnopravnu podjelu dobara i sve veći broj siromašnih i gladnih, te pozvali nadležne da preduzmu sve da bi se ova nepravda ispravila.