"Svi smo mi na istom brodu"
3

Građanima Sarajeva dijeljene ašure uz poruke mira

Piše: Nedim Grabovica
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Međureligijsko vijeće BiH u saradnji sa Izdavačkom kućom “Hikmet” iz Sarajeva i ove godine je organiziralo podjelu ašure građanima Sarajeva. Na taj način je obilježen deseti dan mjeseca muharema u islamskom kalendaru, odnosno Dan ašure.

Pod sloganom "Svi smo mi na istom brodu" članovi ovih dviju organizacija su tradicionalno i karakteristično jelo dijelili prolaznicima ispred sarajevske Katedrale Srca Isusova.

Kako su istakli sami organizatori, cilj im je bio da se poruka mira, humanosti, tolerancije, razumijevanja, ljubavi i bratstva pošalje iz Sarajeva te da se naglasi značaj multikulturalnosti za bosanskohercegovačko društvo.

Direktor izdavačke kuće “Hikmet” Mehmet Karsli je kazao za Klix.ba da priča o ašuri seže daleko u prošlost i veže se za poslanika Nuha a.s., ili u drugim religijama poznatog kao Noah.

“Riječ je o velikom potopu koji je zadesio čovječanstvo. Oni koji su preživjeli taj događaj bili su primorani jesti namirnice koje su tada imali na brodu. Ovu podjelu organizovali smo kako bismo nastavili tradiciju koja potječe još od tih dana, a veže se za spomenuti događaj. Također, ovom akcijom želimo kazati svim ljudima da je naša planeta Zemlja dovoljno velika za sve i da svi možemo živjeti u miru”, naglašava Karsli.

Muris Hadžibaščaušević, imam Ferhadije džamije u Sarajevu i predstavnik Islamske zajednice, kazao je kako današnji dan ima veliki značaj za sve muslimane širom svijeta, ali i pripadnike drugih religija.

“Posljednji božiji poslanik Muahmmed a.s. postio je ovaj dan. Kada je po preseljenju iz Mekke u Medinu, desetog dana muahrema sreo grupu Jevreja, pitao ih je zašto i oni poste. Oni su mu kazali da je Mojsije, odnosno Musa a.s. tog dana dobio pomoć od Boga i spasio svoj narod, te je u zahvalnost Bogu postio taj dan. Osim toga, mnogi poslanici koji su se borili za svoj narod tog dana doživjeli su neki vid spasenja, pa se zbog toga ovaj blagdan zove i blagdan božijih poslanika. To sve govori o važnosti ovog dana i povezanosti ljudi svih religija”, govori Hadžibaščaušević.

Inače, ovo jelo od voća, orašastih plodova i žitarica može sadržavati do 77 namirnica, a običaj je da se podijeli komšijama i rodbini.