Svjetski dan astme
0

Građanima besplatno mjerena plućna funkcija

Sarajevo-x.com
Povodom Svjetskog dana astme, u organizaciji Respiratornog udruženja u BiH i Predstavništva farmaceutske kompanije GlaxoSmithKline u BiH, danas je u Sarajevu, na platou ispred Ekonomskog fakulteta, održana javna spirometrija (mjerenje plućne funkcije).

Mnogobrojni građani iskoristili su prisustvo ljekara specijalista-pulmologa, te im je izmjerena plućna funkcija, provjerili su stanje pluća, a shodno spirometrijskom nalazu, mogli su dobiti i odgovarajuće savjete.

Akcija se provodi pod motom "Vi možete kontrolisati svoju astmu" i jedna je od aktivnosti koje svake godine podržava Globalna inicijativa za astmu - Global Initiative for Asthma (GINA). GINA je pokrenuta 1993. godine kako bi se u saradnji sa zdravstvenim radnicima i službenicima u oblasti javnog zdravstva širom svijeta osigurali ujednačeni terapijski pristupi astmi. Svjetski dan astme se obilježava svakog prvog utorka u maju, u periodu proljeća kada bolest ima intenzivniju aktivnost, te je to pravo vrijeme da se široj javnosti skrene pažnja na njenu sve veću učestalost. Cilj je da se široj javnosti skrene pažnja na ovu bolest i načine njene kontrole, kao i potrebu za boljom edukacijom, kako pacijenata, tako i ljekara.

Astma je jedna od najčešćih hroničnih bolesti u svijetu od koje boluje više od 300 miliona ljudi. Karakteristike su joj hronični problemi s disanjem i simptomi poput nedostatka daha, hripanja, stezanja u grudima i kašljanje. Prevalencija (broj oboljelih) astme se povećava te se predviđa da će do 2025. biti još 100 miliona oboljelih u svijetu.