BiH
40

Građani uživaju u lijepom vremenu: Proljeće u sarajevskoj Velikoj aleji

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Proljeće i sunčano vrijeme izmamilo je danas mnoge građane Sarajeva da izađu iz svojih domova i uživaju u sunčanom danu. Mnogi su se odlučili za dolazak u ilidžansku Veliku aleju gdje šetaju, voze biciklima ili popularnim fijakerom.Sve je dolaskom proljeća ponovo živo.

Nasmijana djeca igraju fudbal, mladi voze bicikla, dok stariji šetaju. Svi su složni da je dosta zime i hladnog vremena te da se svi dobro osjećaju dolaskom visokih temperatura.

Amir Bektešević bio je jedan od šetača u Aleji. Živi na Ilidži i u penziji je tako da slobodno vrijeme uglavnom provodi u šetnji.

"Često šetam ovdje, ali ne svaki dan. Stanujem blizu i ovdje se najbolje osjećam. Ovdje se odmaram i psihički i fizički. U penziji sam i ovdje je prava relaksacija", istakao je Bektešević.

Prema njegovim riječima, danas je poprilično toplo, ljudi su obučeni u kratke majice i hlačice, a sutra se već ne zna šta vrijeme donosi. Ahmo Žiga godinama šeta u Velikoj aleji.

"Na Ilidži stanujem i ovdje šetam svaki dan. Jedino ne dolazim kada je kiša ili neka veća hladnoća. Penzioner sam. Super se osjećam jer sam vani, a kada sam u kući loše sam", istakao je Žiga koji je u svoje svakodnevne šetnje uključio i suprugu.

Šetnja je, kako je kazao, dobra kako iz zabave tako i iz zdravstvenih razloga. U Bosni i Hercegovini danas preovladava sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Vjetar slab do umjerene jačine južnog i jugozapadnog smjera. N

ajviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 22 i 29 stepeni Celzijusa.U srijedu u Hercegovini će preovladavati sunčano vrijeme uz umjerenu oblačnost. U Bosni sunčanije prije podne.

U drugoj polovini dana u Bosni se očekuje umjeren razvoj oblačnosti koji će usloviti kratkotrajne lokalne pljuskove.Najviša dnevna temperatura će se kretati između 22 i 28 stepeni Celzijusa. I u četvrtak najviša dnevna temperatura zraka kretat će se između 21 i 26 stepeni. U Sarajevu se očekuje oblačno sa kišom sa najvišom dnevnom temperaturom zraka između 12 i 19 stepeni.