BiH
44

Građani uklanjaju oznake koje upozoravaju na mine, pa prodaju zemljište

FENA
Više od pola miliona građana Bosne i Hercegovine (BiH) ugroženo je od mina, a deminiranje ide prilično sporo, tako da bi naša zemlja od mina mogla biti očišćena tek 2024. godine, procjenjuju u Centru za uklanjanje mina (BH MAC). Samo od početka ove godine, na području BiH dogodile su se tri minske nesreće u kojima su tri osobe smrtno stradale, a tri povrijeđene.

Situaciju dodatno usložnjava i činjenica da građani sve češće kradu oznake koje upozoravaju na mine, što je, nažalost, evidentno i u Unsko-sanskom kantonu (USK).

"Samo u 2013. godini mi smo ponovo postavili 200 znakova obilježavanja. Dio tih znakova je dotrajao usljed vremenskih neprilika, a većinu su uklonile nepoznate osobe", izjavio je za Fenu šef Regionalnog ureda BH MAC-a u Bihaću Aladin Bajraktarević.

Prema njegovim riječima, posljednji primjer je područje Šestanovca u Velikoj Kladuši, gdje je policija prijavila ulazak u sumnjive površine.

"Kada smo tamo došli svi znakovi su bili uklonjeni, a samo dva sata nakon što smo postavili nove i oni su ponovo otuđeni", istakao je Bajraktarević.

Prošle godine broj obnovljenih znakova bio je manji u odnosu na 2012. kada je ponovno postavljeno 360. Međutim, Bajraktarević naglašava da to nije trend, već da je svake godine situacija različita, nekad je oznaka manje, a nekad više.

Znakovi su uglavnom od metala, a nalaze se većinom u ruralnim područjima gdje je slaba frekvencija stanovništva. Oni otuđuju i prodaju kao staro gvožđe ili koriste za druge potrebe.

Međutim, ima i drugih motiva.

"Zbog prodaje zemljišta vlasnici s određene sumnjive ili rizične površine uklone znakove da bi je laše prodali. Imali smo i slučaj u Ljusini, gdje su znakovima za minska polja obilježili skladište kako inspekcijski organi ne bi mogli izvršiti kontrolu tog prostora", navodi Bajraktarević.

Iz BH MAC-a su još jednom uputili apel građanima da poštuju oznake kojima su označena minska polja i da se nepotrebno ne izlažu opasnosti.