BiH
39

Građani u Titovoj ulici u Goraždu konačno dočekali početak obnove krovova i fasada na zgradama

Piše: E. A.
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Nakon okončanih procedura u rješavanja imovinsko-pravnih odnosa potkrovnih stanova u Titovoj ulici u Goraždu, konačno je počela obnova krovova i fasada na objekatima koji su po sporazumu pripali BPK Goražde.

Tako će čak 11 stambenih zgrada u Titovoj ulici uskoro dobiti novi izgled, a nove fasade konačno će prekriti "ožiljke" rata koji su još uvijek vidljivi na brojnim stambenim objektima u Goraždu.

Rezultat je to zajedničkih napora predstavnika kućnih savjeta i Vlade BPK Goražde koji su nakon pregovora iznašli najbolje riješenje za poštivanje ugovora iz perioda netom nakon rata kada su izgrađeni potkrovni stanovi u ovoj ulici.

"Riječ je o ispunjavanju obaveze koja stoji pred Kantonom i Općinom vezano za raspodjelu potkrovnih stanova. Zadovoljni smo da se konačno krenulo u realizaciju izrade fasada i sanacije krovova, što je, možda, za korisnike u potkrovnim stanovima i veći interes, jer znamo da su tu kod bilo kakvih većih padavina prokišnjavali krovovi", ističe Emir Oković, premijer BPK Goražde.

On dodaje da će na ovaj način riješiti dugogodišnji problemi stanara. Za projekat sanacije krovova i fasada Vlada BPK Goražde je izdvojila 350.000 KM a trenutno se izdaju upotrebne dozvole za potkrovne stanove nakon čega će se tražiti i modaliteti prodaje odnosno dodjele stanova.

Prema riječima Okovića, Vlada se opredijelila za djelovanje po oblastima u kojima su evidentirani problemi i potrebe građana. U tim prioritetima je područje Titove ulice u kojoj se trenutno izvode i radovi na sanaciji i izmjeni sekundarne vodovodne mreže. Vlasti su također u saradnji sa stanarima zgrada, učestvovale u finansiranju izrade toplih fasada na zgradama u Višegradskoj ulici koje su nedavno završene.

U saradnji sa UNDP-om i Fondom za zaštitu okoliša FBiH u ovoj godini realizuje se nekoliko projekata iz oblasti energetske efikasnosti u okviru kojih je urađena topla fasada i zamijenjena stolarija na objektu SSŠ "Džemal Bijedić", a u toku su i radovi na uvođenju grijanja na bio-masu u Općinskom sudu Goražde te zamjeni stolarije i uvođenju grijanja na pelet u zgradi Vlade. Prema riječima premijera, svi ovi projekti, osim ljepšim izgledom grada rezultirat će i uštedom troškova za grijanje te unaprjeđenjem stanja u oblasti okoliša.

"Kada se radovi završe, sve to će dati jednu novu sliku uže gradske jezgre Goražda. Mislim da je krajnje vrijeme da se ovi ožiljci iz rata, kada govorimo o obijenim fasadama od gelera i ratnih dejstava, konačno izbrišu", kazao je Oković.