Rezultati ankete u RS
0

Građani u 62% slučajeva nezadovoljni političarima

FENA
Banja Luka
Banja Luka
Više od 62,5 posto građana Republike Srpske smatra da političari ne rade u njihovom interesu, dok 37,5 posto smatra da je političarima primaran interes građana, pokazalo je istraživanje provedeno u 38 općina RS-a.

Nešto veći broj žena (65,2 posto), nego muškaraca (61,1 posto), smatra da političari ne rade u interesu građana koje predstavljaju.

Posmatrajući dob, istraživanje je pokazalo da se s tvrdnjom da „političari rade u interesu građana“ ne slaže se 67,9 posto građana Republike Srpske starosti između 30 i 44 godine, a potom i građani stariji od 60 godina (66,7 posto).

Kada je u pitanju obrazovanje, pokazalo se da 71 posto građana sa završenim zanatom smatra da političari rade u interesu građana, dok se s ovom tvrdnjom ne slaže 68,6 posto visokoobrazovanih stanovnika Republike Srpske.

I kod ispitanika sa završenom osnovnom školom također preovladava mišljenje da političari ne rade u interesu građana (65,2 posto).

Najveći broj stanovnika sela (76,1 posto) smatra da političari ne rade u ineteresu građana, dok isto mišljenje ima 51,5 posto stanovnika grada.

Ovo istraživanje je pokazalo i da su političari u Republici Srpskoj omiljene TV zvijezde (na prvom mjestu premijer RS-a Milorad Dodik), a slijede TV voditelji i pjevačice.

Interesantno je i to da, ako se izuzmemu političaru, među omiljenim likovima stanovnika Republike Srpske preovlađuju ličnosti koje žive u Srbiji.

Ovo istraživanje je provela banjalučka Agencija Prime Communications, a ukupno je ispitano 1.000 građana tehnikom usmenog intervjua, na osnovu unaprijed pripremljenog upitnika.

Populacija reprezentovana istraživanjem je definirana kao opća populacija Republike Srpske starija od 18 godina. Primijenjen je višeetapni stratifikovani slučajni uzorak (moguća greška + - 3 posto).

Istraživanje je realizovano od 30. maja do 7. juna za vlastite potrebe Agencije u okviru projekta „Republika Srpska danas“.