Najveći pojedinačni dug 807.607 KM
0

Građani Toplanama duguju 64,5 miliona, a firme devet miliona KM

Piše: E. G.
Toplane Sarajevo, kao najveći potrošač Sarajevogasa, zaključno sa današnjim danom toj kompaniji duguju 72 miliona KM, rečeno je za Klix.ba u Toplanama. Dug je nastao, tvrde, zbog toga što cijena centralnog grijanja nije pratila povećanje cijene prirodnog gasa.

Međutim, iz BH-Gasa su nedavno saopćili kako Toplanama već nekoliko godina nije nivelirana cijena gasa te da je daleko od komercijalne cijene, odnosno da Toplane dobijaju najjeftiniji gas u regiji.

Snabdijevanje glavnog grada BiH prirodnim gasom je, nakon kratkotrajne obustave, prije nekoliko dana normalizovano, a iz BH-Gasa su nedavno rekli da je obustava bila samo upozorenje. Inače, Sarajevogas BH-Gasu duguje više od 37 miliona KM.

Od ukupnog duga od 72 miliona KM, koliko Toplane duguju Sarajevogasu, praktično 64,5 miliona im duguju krajnji potrošači. To je iznos koji građani Kantona Sarajevo duguju Toplanama zbog neplaćenih računa. U ovaj iznos nije uračunata faktura za juli.

Privredni subjekti u KS Toplanama također duguju znatan iznos, tačnije devet miliona maraka.

"Najveći pojedinačni dug fizičkih osoba je 28.204,47 KM, dok je najveći pojedinačni dug pravnih osoba 807.607,73 KM", rečeno je za Klix.ba u Toplanama.

Ukupan broj građana koji ne plaćaju redovno račune Toplanama je 34.385, dok je broj firmi 2023.

U Toplanama kažu i to da od znatnog broja građana i pravnih subjekata pokušavaju naplatiti potraživanja putem suda, ali da to za sada nema velikog efekta.

"Broj tužbi za fizičke osobe je 164.254, a za pravne subjekte je 5.233. Budući da je sud zatrpan velikim brojem predmeta, naplata na ovaj način je još uvjek veoma spora. Bila bi mnogo efikasnija kada bi se osigurali mehanizmi za prinudnu naplatu, a to može podrazumijevati i isključenje sa sistema grijanja uz asistenciju policije, uslovljavanje registracije vozila izmirenjem obaveza za grijanje i na druge slične načine", smatraju u Toplanama.

Građani i privredni subjekti imaju mogućnost plaćanja zaostalih dugovanja i u ratama, ali zbog odluke Vlade Federacije iz 2010. godine, koja u tom slučaju propisuje obavezu obračuna kamata i garancije, korisnici centralnog grijanja ne prihvataju takve uvjete otplate duga i ne potpisuju protokole sa Toplanama.

U ovoj kompaniji navode i to da je ukupan procenat naplate računa 95 posto, dok je procenat tekuće naplate 77 posto. Budući da je račun Toplana u ogromnom minusu, u toj kompaniji navode da oni bez pomoći osnivača, odnosno Kantona Sarajevo, i sistemskih rješenja neće biti u mogućnosti riješiti problem nagomilanih dugovanja prema Sarajevogasu.