Protest poljoprivrednika
0

Građani taksijima vozili povrće koje su dobili

Piše: A. Karadža
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Udruženje poljoprivrednika BiH u srijedu je podijelilo četiri tone povrća iz domaće proizvodnje građanima Sarajeva ispred zgrade Ustavnog suda BiH, želeći "primorati" tu instituciju na donošenje odluke o Zakonu o zaštiti domaće proizvodnje.

Kako je istakao Miro Pejić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika BiH, najveći problem predstavlja prekomjerna prisutnost uvoznih lobija koji tokom godine profitiraju sa cijenom proizvoda od jedne marke, a onda kada dođe sezona domaći poljoprivrednici bez ikakve zaštite bivaju uništeni do te mjere da naredne godine nemaju volju ni posaditi poljoprivredne usjeve.

"Od Ustavnog suda očekujemo da donese odluku. Mi ćemo vršiti pritisak na instituciju Suda jer smo legalna i demokratska organizacija. Namjera nam nije vršiti pritisak da odluka bude pozitivna ili negativna. Samo želimo da konačno donesu bilo kakvu odluku, a ne da se izvlače pod maskom privremene mjere koja je negativna odluka i koja radi u interesu uvoznih lobija", rekao je Pejić.

Ono što je Pejić istakao je dolazak izborne godine kada će poljoprivrednici poučeni prethodnim lažnim obećanjima političara dobro razmisliti kome će dati glas da ih predstavlja.

Na današnjim protestima, uprkos najavama, pojavila se nekolicina građana Sarajeva, uglavnom penzionera koji su objeručke prihvatili "poklone" koje su im priredili poljoprivrednici.

Kako je rekao Mujo Žiga, za akciju je saznao putem medija, a rado joj se odazvao, kao i svim prethodnim akcijama čiji je cilj bila zaštita domaće proizvodnje.

Drago Perić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika BiH, podružnice Zapadno-hercegovačkog kantona, poklonio je građanima Sarajeva četiri tone svojih proizvoda kako bi im pomogao a ujedno i skrenuo pažnju na problem zaštite domaće proizvodnje.

"Pozivamo političare da se okrenu selu i seljacima, a ne foteljama. Ako vam kažem da ambalaža u kojoj se nalazi paradajz košta marku, a paradajz u njoj dvije KM jasno vam je u kakvoj situaciji se nalaze poljoprivrednici", rekao je Perić.

On je rekao da je iznenađen lošim odzivom građana Sarajeva te ih je pozvao da na ovakve akcije dolaze bez ustručavanja.

Treba svakako istaknuti i to da su pojedini građani iskoristili akciju kako bi sebi obezbjedili zalihe povrća i to tako što su na mjesto protesta pozvali taksi koji su "napunili do vrha".

Pejić je za kraj rekao da, ukoliko Ustavni sud nastavi ignorirati apele poljoprivrednika da se donese odluka o Zakonu o zaštiti domaće proizvodnje, slijedi radikaliziranje nastupa prema toj instituciji u vidu protestnih aktivnosti.

"Ukoliko se odluka ne donese za 30 dana mi ćemo se ovdje pojaviti sa živom stokom koju ćemo musti i građanima dijeliti mlijeko. Tu ćemo ostati do donošenja odluke", kategoričan je Pejić.