Uskoro otvaranje pasarele
0

Građani svakodnevno rizikuju živote prelazeći prugu u Drinskoj ulici

Piše: Adisa Pobrić
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Stanovnici Drinske ulice u općini Novo Sarajevo uskoro će moći odahnuti. Obnovljena pasarela, koja njihovu ulicu spaja sa Fojničkom, do kraja novembra bi trebala biti otvorena pa mještani i njihova djeca više neće rizikovati živote svakodnevno pješačeći preko prometne željezničke pruge.

"Radovi na sanaciji pasarele te željezničkih pruga i kolosijeka privode se kraju. Trenutno su u toku radovi na betoniranju ploče, nakon čega će uslijediti asfaltiranje pješačke staze", kazali su za Klix.ba iz Općine Novo Sarajevo.

Predsjednik Savjeta Mjesne zajednice Dolac Mustafa Fejzić, koji stanuje u blizini mjesta radova i često posjećuje radnike, zadovoljan je urađenim.

"Kvalitetno rade, dobit ćemo potpuno novu pasarelu koja će olakšati život svima koji žive iznad Drinske ulice", kazao je za naš portal Fejzić i dodao da je još kao dijete posmatrao kako se gradi ovaj pješački most. "Sad su to potpuno nove tehnologije, kvalitetno pjeskarenje željeza... Stara pasarela je bila dotrajala, ljuljala se dok prolazite".

Iako su radovi na ovom nadvožnjaku, jedinom sigurnom prelazu za tamošnje stanovnike, prvobitnim planom trebali biti završeni do početka školske godine, to se nije desilo.

Čekajući novu pasarelu mještani već mjesecima, uprkos postavljenim oznakama da je hodanje prugom zabranjeno, prelaze prugu jer im je, kako kažu, daleko da pješače do podvožnjaka kod Fabrike duhana ili onog u blizini mezarja.

"Istina, odužilo se čekanje, ali vjerujem da za to postoje opravdani razlozi. Treba imati strpljenja", poručuje Fejzić. On je u proteklom periodu od načelnika Nedžada Koldže tražio da Općina u periodu dok traju radovi osigura prevoz do škole za djecu ili da se uvede policijsko osiguranje djece koja prelaze prugu, ali dogovor nije postignut. Njegovog komšiju Jasmina Bašića voz je prošle sedmice okrznuo dok je pomagao djetetu da pređe prugu, ali slučajeva težih povreda srećom nije bilo.

Vjekoslav Brezar, direktor Osnovne škole Malta, koja je bila jedan od inicijatora projekta obnove pasarele, raduje se završetku posla.

"Petina naših učenika dolazi iz tog naselja i svakodnevno prelaze pasarelu. I nama i roditeljima i djeci bilo je u interesu da ona bude obnovljena. Koliko sam ja vidio, radnici su dan i noć radili na rekonstrukciji, ali je pasarela bila u veoma lošem stanju, a i temelji su bili dotrajali", rekao je Brezar.

Obnova pasarele počela je u augustu, a ovaj projekt je koštao 220.000 KM, od čega je Općina Novo Sarajevo dala 105.000, Direkcija za puteve Kantona Sarajevo 50.000, a Željeznice FBiH 70.000 KM. Radove izvodi firma IN, a nadzire ih Institut za materijale i konstrukcije Građevinskog fakulteta.