SDA
0

"Građani su prepoznali lažna obećanja"

FENA
Na svaki politički produktivan pokušaj deblokade i prevazilaženja opasne krize u BiH, otvaranja zaustavljenih procesa evropskih integracija, politički akteri (Stranka za BiH i HDZ 1990) koji su prije dvije godine preuzeli odgovornost da neusvajanjem tada mogućeg paketa ustavnih promjena uvedu zemlju u najtežu poslijeratnu političku krizu, ponovo hoće produžiti svoj politički život stvaranjem novih blokada bilo kakvom realno mogućem konstruktivnom dijalogu odgovornih političkih aktera, saopćeno je danas iz SDA.

U saopćenju se navodi da su građani na posljednjim izborima pročitali lažna politička obećanja ove dvije stranke koje svoj politički život grade na politici sukoba, maksimalističkim zahtjevima, na politici stvaranja straha od drugog, na odbacivanju bilo kakvog sporazuma i u BiH i izvan nje.

"Borbenom retorikom hoće se sakriti sopstvenu odgovornost i nesposobnost u iznalaženju progresivnih i realno mogućih rješenja izlaska iz opasne političke krize", navodi se u saopćenju SDA.

Dodaje se kako tvrdnja da je posljednji sporazum lidera SDA, HDZ BiH i SNSD nastraj na integritet BiH, poniženje žrtava domovinskog rata, politička i moralna kapitulacija, predstavlja prepoznatljivi arsenal lažne patriotske retorike Harisa Silajdžića kojom prikriva vlastito kukavičije jaje i političku nesposobnost za okupljanje ravnopravnih aktera politike u cilju iznalaženja riješenja kroz dijalog i nužan kompromis.

SDA ističe da ničiji politički ultimatumi, pokazuje život u BiH, bili oni juče Dodikovi a danas Harisa Silajdžića, ne mogu proći. Samo upornim dijalogom sa drugim predstavnicima naroda i građana moguće je ostvariti težnje onakve BiH koja je istinski interes svakog građanina i politički ideal svih onih koji se identificiraju sa BiH u njenoj prošlosti i budućnosti.

"Ne razlikujemo se od Harisa Silajdžića u verbalnim idealima kakvu BiH želimo, ali se razlikujemo u produktivnosti puteva i rezultatima u ostvarivanju tih ideala. Silajdžićevi ideali se zasnivaju na političkim ultimatumima i ucjenama, na osloncu na poltičke moći izvan realnih odnosa, naši ideali se zasnivaju na mukotrpnoj svakodnevnoj borbi i uvjerenju da je BiH moguća i kao država i društvo. Pa i po cijenu najtežih političkih iskušenja i ličnih osjetljivosti i sujeta", navodi se su saopćenju SDA.

Ova stranka poziva Harisa Silajdžića da umjesto stalnih političkih pridika jasno kaže koji su to subjekti u političkom životu BiH u prošlosti i danas sa kojima u iskrenoj i ravnopravnoj političkoj saradnji može graditi BiH?! I snositi punu odgovornost za političke postupke koji neće biti osnovani na vlastitim kapricima ili interesima lobističkih energetskih i drugih grupa i pojedinaca?

SDA smatra kako je licemjerno da upravo odgovorni Ministar civilnih poslova za pitanje popisa stanovništva licitira sa pitanjem popisa 200.000 građana srpske nacionalnosti u BiH naseljenih iz Hrvatske.

Dodaje se kako je maliciozno da član najužeg kolegija Parlamentarne Skupštine BiH postavlja pitanja o načinu riješavanja državne imovine kada će upravo u formi zakonskog prijedloga on biti ponuđen od strane tog istog kolegija PSBiH sa isključivim pravom države da definiše ono što su njeni interesi i potrebe i da istovremeno definiše sve ono što su potrebe entiteta i kantona nad tom imovinom. Dakle, tek nakon podmirenja potreba i interesa države.

SDA ističe da je politički neodgovorno svaki pokušaj deblokade nastavka ustavnih promjena, pa i putem amandmana, upravo na putokazu i po sugestijama relevantnih evropskih institucija proglašavati "mrtvačkim sandukom", kada je istovremeno najveći mrtvački sanduk za BiH ultimativno i manjinsko zaustavljanje svake reforme Ustava bez vlastitih riješenja koja će dobiti podršku na način propisan Ustavom.