BiH
107

Građani Srebrenika traže ostavke vijećnika koji su ih vrijeđali i omalovažavali

Piše: D. Brkić
(Foto: D. Zabuš/Klix.ba)
Blizu 500 građana Srebrenika danas su mirno demonstrirali u tom gradu tražeći da općinska administracija ispuni njihove zahtjeve. Nezadovoljni građani traže da četiri vijećnika koji su ih na redovnoj sjednici 5. marta vrijeđali i omalovažavali podnesu ostavke.

"Riječ je o Ibrahimu Zukiću (SDA), Mustafi Muratoviću (SDP), Safetu Omeroviću (SDA) i Rifatu Morankiću (LDS). Protiv Ibrahima Zukića smo podnijeli i tužbu, jer nas je on na toj sjednici upotrebljavao neprimjerene termine“, kaže Fadil Duranović, član neformalne grupe "Srebrenik je naš".

Građani Srebrenika nisu dopustili da im se danas obrati načelnik Sanel Buljubašić, a naveli su kako su njemu dostavljeni zahtjevi od kojih oni neće odustati.

"Tražimo da se smjene svi šefovi općinskih službi, da se obavi revizija zapošljavanja u općinskim ustanova i da se provede sistematizacija radnih mjesta. Sve dok nam to ne ispune mi nećemo odustati", kaže Duranović.

Građani Srebrenika svakog ponedjeljka u 17 sati imaju svoja okupljanja. Na početku ih je bilo desetak, a odavno je taj broj prerastao nekoliko stotina građana koji insistiraju na promjenama.

Općinska administracija je u minulom periodu ispunila prvi set zahtjeva nezadovoljnih građana. Smanjeni su za 50 posto naknade općinskim vijećnicima, za rad u komisijama utvrđen je paušal od 50 KM, a smanjenje su i plate općinskoj administraciji za 30 posto. Međutim, građani Srebrenika odlučni su da se ispune i preostali njihovi zahtjevi, a Skupštini TK su za resornog ministra predložili Hamida Mutapčića.