BiH
57

Građani Srebrenice skeptični uprkos najavljenim investicijama

Piše: S. H.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Radni dio prvog dana investicijske konferencije u Srebrenici je završen. Već danas je najavljeno pokretanje određenih projekata, a Vlada Srbije i vlasti Republike Srpske obećale su konkretno ulaganje u iznosu od ukupno 13 miliona KM. Ipak, građani Srebrenice ističu da ne vjeruju obećanjima, dok se ne počnu otvarati nova radna mjesta.

Srebrenica je danas bila centar značajnih političkih i investicijskih susreta. Značajna finansijska sredstva su obećana ovom gradu. Međutim, Srebreničani sva ova dešavanja posmatraju bez previše uzbuđenja. Kažu da im je na neki način poremećen mir na koji su navikli.

"Danas su svi tu, obećavaju, a sutra ko zna šta će biti. Opet će nastati tišina, a nama ostaju naši problemi. Teško da će se ubrzo nešto promijeniti", riječi su grupe mladih Srebreničana sa kojima smo razgovarali u jednom od parkova, dok su posmatrali veliki broj policajaca, specijalaca i vojnika koji osiguravaju ovaj skup.

Milan Bogdanović je penzionisani profesor, Srebreničanin, koji se u razgovoru za Klix.ba s nostalgijom prisjetio nekadašnjih privrednih giganata iz Srebrenice.

"Iskreno da vam kažem, ne vjerujem da će se osjetiti konkretni rezultati od ove konferencije. Da se nešto htjelo uraditi u ovom gradu, to bi do sada već bilo realizirano. Mnogo novca namijenjenog Srebrenici je pronevjereno. Ovo je jedna politička demagogija, tako da sam iskreno skeptičan", izjavio je Bogdanović.

Na konstataciju da je premijer Srbije Aleksandar Vučić obećao donirati pomoć od ukupno oko 10 miliona KM, Bogdanović dodaje kako su nekada obećavali pomoć u iznosu od 30 miliona KM, a sada polako smanjuju tu cifru.

Ipak, postoje i pozitivni komentari povodom investicijske konferencije. Jedna naša sagovornica, koja nije željela da je imenujemo, ističe kako očekuje značajne promjene.

"Nadam se skorom oporavku ovog kraja. Nama je najvažnija banja Guber, samo da nam ona proradi, doći će i turisti i krenut će nabolje", istakla je.