BiH
0

Građani Šekovića glasaju o povjerenju načelniku općine

FENA
Šekovići
Šekovići
Stanovnici Šekovića danas se izjašnjavaju o povjerenju načelniku te općine Momiru Ristiću.

Odbornici lokalne skupštine su prije mjesec dana na vanrednom skupštinskom zasjedanju pokrenuli postupak za opoziv Ristića, člana Saveza nezavisnih socijaldemokrata.

Za odluku je glasalo 10 od 15 prisutnih odbornika, i to četiri iz SDS-a, trojica iz PDP-a, jedan odbornik Socijalističke partije i dvojica odbornika koji su početkom januara odlukom Općinskog odbora SNSD-a isključeni iz članstva te stranke.

Nova skupštinska većina predvođena SDS-om Ristića optužuje za nezakonito raspolaganje općinskim budžetom tokom prošle godine, kao i njegovo ignoriranje i nepoštivanje skupštinskih odluka i pogrešno vođenje politike koja je tu lokalnu zajednicu dovela u tešku situaciju.

S druge strane Ristić je tvrdio da je "smiješno" da neko pokreće opoziv načelnika koji je u prošloj fiskalnoj godini ostvario budžetski suficit veći od 300.000 KM.

"Neko ne dozvoljava Šekovićima da idu naprijed. To su ljudi koji se ovdje 20 godina bave politikom za svoj lični interes, a ne za građane", rekao je ranije Ristić. Na građanima ove općine je danas da se izjasne da li će Ristić biti smijenjen ili će ostati na toj dužnosti do lokalnih oktobarskih izbora.

Pravo glasa ima 7.152 punoljetnih stanovnika Šekovića, uključujući i birače koji će glasati poštom i na nepotvrđenim glasačkim listićima. Za manje od dvije godine ovo je drugo izjašnjavanje građana o povjerenju prvog čovjeku općine. I u augustu 2010. godine su također izlazili na referendum, te izglasali opoziv tadašnjem načelniku Šekovića Snežanu Sokiću iz SDS-a.

Inicijativu za opoziv Sokića tada je pokrenulo devet odbornika SNSD-a i stranaka udruženih u koaliciju “Zajedno za Šekoviće”, dok su SDS i PDP bili protiv.