Utapanja u Brčkom
0

Građani se u Savi kupaju na vlastitu odgovornost

Sarajevo-x.com
Utapanje Ćerima Beriše na gradskom izletištu Ficibajer u Brčkom, koje nije prvi takav slučaj ove godine, otvorilo je pitanje uređenosti popularnog gradskog izletišta i kupališta, te nepostojanja ronilačko-spasilačke službe u Distriktu Brčko.

Kako je za Sarajevo-x.com izjavila Mara Simikić, portparol Vlade Distrikta, nadležni su na godišnjem odmoru, a nesretni čovjek je pijan skočio u hladnu Savu.

S obzirom da Sava prolazi kroz Brčko, te da se građani od pamtivijeka kupaju na njenim obalama, jasno je da postoji potreba za uređenjem kupališta i formiranjem spasilačke službe.

Simikić je rekla da na sjednicama Vlade nije bilo informacija o stanju da bi uopšte imali stav.

"Što se tiče kupališta, ono zvanično ne postoji. Rijeka protiče i narod odlazi da se kupa. Nesreće su se oduvijek dešavale, jer se na tom mjestu vadi šljunak i ima virova", rekla je Simikić za naš portal.

Na tom mjestu nekada su postojali i tuševi, a Simikić je kazala da to danas nije gradsko kupalište.

"To nije kupalište. Nije se desilo da je Vlada napravila kupalište, a da ono nema uslova. Građani se tu kupaju na vlastitu odgovornost", izjavila je.

Uređenje popularnog gradskog izletišta je u planu, ali su radovi kasnili zbog kašnjenja budžeta i vlade koja je formirana tek u martu ove godine.

"Budžet je kasnio kao i Vlada. Bavili smo se nekim većim stvarima kao što je fabrika vode, zaostalim poslovima koje je Vlada zatekla i čijem je rješavanju pristupila", dodala je Simikić.