BiH
19

Građani Sarajeva paljenjem svijeća izrazili solidarnost sa migrantima

FENA
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Građani Bosne i Hercegovine paljenjem svijeća na jednom od centralnih trgova u Sarajevu izrazili su solidarnost s migrantima i suosjećanje zbog onih koji su izgubili živote bježeći iz njihovih zemalja od ratova, katastrofa i egzistencijalnih problema.

Žena koja je među prvima zapalila svijeću, a bila je izbjeglica za vrijeme rata u BiH, rekla je novinarima da dobro poznaje izbjegličku tugu i ne može zaboraviti sliku mrtvog dječaka iz Sirije koji se s porodicom pokušao domoći sigurnijeg mjesta za život.

Voljela bi, kaže, da cijeli svijet suosjeća s nevoljnicima jer bi postao ljepše mjesto za sve nas.

Druga je, zapalivši svijeću, kratko kazala da suosjeća sa svim žrtvama "ovog nesretnog svijeta“, a treća da podržava što je kampanja organizirana baš u pretpraznične dane jer će više ljudi, smatra, odaslati poruke mira i željenog blagostanja.

Kampanju u Sarajevu te u još dva bosanskohercegovačka grada, Banjoj Luci i Mostaru, organizirala je na Međunarodni dan migranata, Međunarodna organizacija za migracije (IOM) pod nazivom "Zapalite svijeću“.

Ljudi u cijelom svijetu danas na sličan način izražavaju suosjećanje s onima što su prinuđeni pobjeći iz vlastitih domova i s porodicama stradalih.

"Migranata je u svijetu više od milijardu. Od početka 2015. godine je više od 3.500 izgubilo živote", izjavio je projekt-menadžer IOM-a Andrea Dabizzi.

Ističe da Bosanci i Hercegovci mogu dobro razumjeti muke sličnih sapatnika jer su u nedavnoj prošlosti i sami iskusili strahote rata i bježanje iz domova.

Poruku "Neka vaše svjetlo sija“ uputio je ljudima širom svijeta generalni direktor Međunarodne organizacije za migracije William Lacy Swing, pozivajući da paljenjem svijeća izraze tugu i suosjećanje zbog onih koji su izgubili živote.

"U 2015. godini smo vidjeli djela užasnog nasilja, bijes prirode i možda najbolnije od svega - leš dječaka Aylana Kurdija na plaži Mediterana, licem okrenutim tlu", njegove su riječi.

Aylan Kurdi, dječačić iz Sirije, koji se ove godine utopio kad se njegova porodica pokušavala domoći boljeg mjesta za život, postao je tragični simbol nevoljnika koji, bježeći iz križnih žarišta, nikad ne stignu do cilja.

Nijedan dobronamjerni stanovnik planete nije mogao ostati ravnodušan na medijsku sliku njegovog zgrčenog djetinjeg tijela i lica zaronjenog u pijesak kad ga je na jednu od mediteranskih plaža izbacilo more.