Protive se odluci Nadzornog odbora
286

FOTO / Građani Sarajeva izašli na ulicu da podrže dr. Bakira Nakaša

Piše: M. B.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Grupa građana Sarajeva, ali i nekolicina njih iz Konjica, okupili su se danas ispred BBI centra i sarajevske Katedrale kako bi pružili podršku dr. Bakiru Nakašu i izrazili nezadovoljstvo izborom Sebije Izetbegović na mjesto direktorice Opće bolnice "Prim.dr. Abdulah Nakaš". Svi prisutni imali su samo riječi hvale, te poručili da dr. Nakaš zaslužuje podršku svih bh. građana, posebno Sarajlija.

"Mogu reći da se čovjek osjeća da su ljudi prepoznali nešto što si radio, a ovo sam i radio zbog ljudi, ne zbog političara. Očito da političari ne vole one koji rade za građane. Ovo danas što građani rade za Opću bolnicu je reakcija na ono što je njima Opća bolnica pružila", rekao je dr. Nakaš koji je došao pozdraviti prisutne građane.

Ispred Katedrale je organizovano potpisivanje peticije. Mnogi građani Sarajeva su prišli i potpisali je, a online peticiju kao podršku dr. Nakašu potpisalo je do sada 10.000 ljudi.

"Podrška našem prijatelju Bakiru Nakašu je postojala i postojat će dok smo živi. Njih dvojica, dr. Nakaš i dr. Nale (op.a. rahmetli Abdulah Nakaš) su temelj ovog grada i države BiH i kao takvi zaslužuju svaku moguću podršku bez obzira šta da rade, a oni su bili ljekari bez granica, ljudi, prijatelji koji su u najtežim uslovima izlazili građanima u susret. Dr. Nakaš je oličenje ljudskosti i dobrote. A da sam ja na mjestu Seke (op.a. Sebije Izetbegović) zaobilazila bih Opću bolnicu na 10 kilometara jer treba biti džon pa se tako ponašati. A poruka je političarima da ne mogu gaziti preko mrtvih i da je krajnje vrijeme da pogledate građanima u oči i shvate šta govorimo jer BiH nije vaša babovina", rekla je Ivana Mostarac, predsjednica NVO '' Dječiji pokret mira, ljubavi, prijateljstva'' - Djeca Sarajeva i organizatorica današnjih protesta.

Podršku dr. Nakašu došli je pružiti i nekoliko građana Konjica jer, kako kažu, žele podržati pravdu.

"Ona sinoćnja demonstracija je bila sramotna i sramota je što nije bilo više Sarajlija. Došli smo da podržimo pravdu. Ovo me boli jer je bruka i sramota. Svako ima svoju Hurem (op.a. iz serije "Sulejman veličanstveni"), i mi smo dobili svoju Hurem koja će stati u kraj i Izetbegoviću i njegovoj SDA. Ovo treba da ide na sramotu poštenim članovima SDA i drugima koji su dopustili to da rade. Jer ova bolnica je cijeli rat liječila svakoga, i katolike i pravoslavce i Rome", rekao je Konjičanin Esad Hebibović koji je porčio Sarajlijama da se zapitaju zbog čega kantonalna Vlada nije donijela odluku o austrijaskom kreditu.

"Kada čitate između redova vidite da nije namjerno da bi bolnica išla u privatizaciju i srozali je na neki nivo jer je to jedina bolnica koja posluje pozitivno", dodao je Hebibović.

Dr. Nakaš je izjavio i to kako još nije dobio napismenu odluku o izboru nove direktorice, te da će odluku o daljnjim koraci donijeti kada vidi papir.

"Ako jedna od opcija bude mogućnost žalbe sigurno ću se žaliti", poručio je dr. Nakaš.