BiH
92

Građani sada ne smiju stati s pritiskom na političare

Piše: E. Gorinjac
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Vijeće ministara BiH je na današnjoj sjednici u Sarajevu donijelo Privremenu odluku o utvrđivanju registracionih područja za određivanje jedinstvenih matičnih brojeva u Bosni i Hercegovini, međutim, budući da su politička nadmudrivanja trajala mjesecima, građani su izgubili strpljenje i povjerenje, ne žele više privremeno, već konačno rješenje za bebe rođene nakon 12. februara ove godine.

Mjesecima ih se upozorava da na najgrublji mogući način krše ljudska prava tek rođene djece, a BiH je vjerovatno jedinstven slučaj u svijetu gdje djeca mjesecima praktično nisu postojala u evidenciji građana.

Na grubo kršenje prava djeteta u našoj zemlji danas su u razgovoru za Klix.ba još jednom upozorile i brojne organizacije koje se bave ljudskim pravima i njihovi predstavnici, a nakon teksta o tromjesečnoj Belmini Ibrišević koja zbog pasoša, odnosno zbog nemogućnosti da dobije JMB, ne može na liječenje u inozemstvo.

"World Vision BiH je zabrinut stanjem do kojeg je došlo neusvajanjem izmjena i dopuna Zakona o jedinstvenom matičnom broju. Smatramo da društvo ima odgovornost prema najmlađima i najranjivijima koji su direktno pogođeni ovom situacijom. Zbog toga apeliramo na Parlament BiH da hitno razriješi problem jedinstvenih matičnih brojeva kako bi se ispoštovale odredbe iz Člana 7. Konvencije o pravima djeteta, koju je ratificirala Bosna i Hercegovina. Kao građanka ove zemlje, smatram da je nedopustivo da dječiji život bude doveden u pitanje zbog nemogućnosti političkog dogovora", kazala je za Klix.ba Iskra Tabaković, voditeljica Programa za zaštitu i učešće djece u World Vision BiH.

Ovo je kršenje ljudskih prava bez presedana, upozorava Srđan Dizdarević, predsjednik Helsinškog komiteta za ljudska prava u BiH. U civiliziranom svijetu ovakvo nešto je nemoguće, a građani BiH su to doživjeli.

"Novorođenoj djeci su oduzeta elementarna prava, identitet, zdravstvena knjižica, pasoš... Ovo je zaista krajnja drskost, arogancija i nadmenost političara koji pokazuju da su odvojeni od realnosti i da im je najmanje stalo da rade u interesu građana. Nadam se da će se sada pojačati pritisak javnosti na odgovorne i da ćemo se i sutra u 10 sati okupiti ispred Parlamenta BiH. Mislim da sada treba prozivati parlamentarce poimenično, to je 42 ljudi koji jednako snose odgovornost za ovo što se dešava", smatra Dizdarević.

Predsjednik Helsinškog komiteta za ljudska prava napominje da parlamentarci makar nominalno nose odgovornost zbog svoje funkcije i provode ono što kažu njihovi stranački šefovi.

"To ih naravno ne lišava odgovornosti i treba ih prozvati i reći da ih građani nisu za to birali da bi bili slijepi izvršioci onoga što žele njihovi partijski lideri. Građani su evo danas izašli na ulice, mediji su puni gorčine i opravdane kritike. Ako ova privremena odluka znači uvod u to da će sutra parlamentarci donijeti pozitivnu odluku to je dobro, ali treba i iskoristiti sve metode pritiska da djeca rođena u BiH dobiju pravo na identitet", dodaje Dizdarević.

Andrea Žeravčić, direktorica Save the Children BiH, također napominje da BiH mora poštovati Konvenciju koja garantuje pravo na registraciju djeteta, na ime i na državljanstvo, te da to predstavlja minimum prava koja država potpisnica Konvencije mora obezbjediti za svu djecu odmah po rođenju.

"Posebno želim skrenuti pažnju na to da nemogućnost registriranja djeteta, zbog činjenice da je neregistrirano dijete u potpunosti nevidljivo sistemu, otvara rizike od raznih vrsta zloupotrebe i iskorištavanja novorođene-neregistrirane djece. Poseban problem predstavlja činjenica da se u ovom slučaju politički interesi i previranja stavljaju ispred prava i interesa djeteta, a nedostatak političke volje i odgovornosti prema građanima i međunarodno preuzetim obavezama, doveo je roditelje u situaciju da osnovna prava svoje djece moraju tražiti izlaskom na ulice", kazala je Žeravčić.

U Save the Children BiH ističu da je država nazadovala, jer djeca rođena u BiH u 21. vijeku ne mogu biti registrirana, za razliku od prošlog kada su ostvarivali to pravo.

Protesti građana pred zgradom institucija BiH bit će nastavljeni sutra, a od parlamentaraca se očekuje da predlože konačno rješenje o JMB.