BiH
0

Građani Republike Srpske plivaju za Časnim krstom

SRNA
(Foto: SRNA)
Srpska pravoslavna crkva proslavlja danas Bogojavljenje, praznik krštenja Isusa Hrista kojim je počela njegova misija i propovijedanje hrišćanske vjere.

Isusa Hrista je na rijeci Jordan krstio Jovan Krstitelj koji je ljude krštavao, pripremajući ih tako za dolazak Mesije.

Predanje kaže da je Jovan prepoznao Mesiju u Isusu koji je došao na Jordan da se krsti, a jevanđelisti su zapisali njegove riječi: "Ti treba mene da krstiš, a ti dolaziš meni".

Bogojavljenje je jedan od najvećih hrišćanskih praznika, jer se smatra da su se u trenutku krštenja prvi put zajedno pojavili Otac, Sin i Duh Sveti, čime je prvi put objavljena tajna Svete Trojice koji su postali simbol vjere.

Duh Sveti je u obliku svjetlosnog goluba, kako je zapisano, sletio na glavu Sina Božijeg, a potom su se nebesa otvorila i čuo se glas Boga Oca: “Ovo je sin moj ljubezni koji je po mojoj volji”.

Isus Hristos živio je ovozemaljski život još tri godine poslije krštenja, ispunivši svoju misiju iskupljenja ljudskog roda od praroditeljskog grijeha.

Na ovaj praznik u hramovima se osveštava Bogojavljenska vodica koja se smatra ljekovitom i zaštitom od nečistih sila. Bogojavljenska voda čuva se u kućama do sljedećeg velikog vodoosvećenja.

Na praznik Bogojavljenja, prema našem narodnom običaju, vjernici izmjenjuju pozdrave – "Bog se javi!" i "Vaistinu se javi!".

U mnogim gradovima i mjestima održava se takmičenje plivača u vađenju Časnog krsta iz vode.

Prijedor

Za plivanje za Časni krst u rijeci Sani danas na Bogojavljenje prijavila su se 44 mladića, rekao je član Organizacionog odbora ove manifestacije Igor Suvajac.

Tradicija bogojavljenskog plivanja u gradu na Sani obnovljena je prije tri godine, a najbrže je i prošle i pretprošle godine do krsta doplivao Danijel Drljača.

Vodostaj rijeke Sane danas iznosi 132 centrimetra i za oko dva metra je niži od prošlosedmičnog maksimuma koji je bio uzrokovan naglim otapanjem snijega. Temperatura vode je 4,1 stepen Celzijusov, a temperatura vazduha šest stepeni ispod nule.

Zvornik

U Zvorniku će plivanje za Časni krst danas, na Bogojavljenje, biti održano na Zvorničkom jezeru, najavili su Crkvena opština Zvornik i zvornički Rafting klub "Eko Drina".

Banja Luka

Episkop banjalučki Jefrem služio je Svetu arhijerejsku liturgiju u Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci povodom praznika Bogojavljenja.

Po završetku liturgije vladika Jefrem osveštao je bogojavljensku vodicu i pozvao vjernike da se pridruže litiji koja će proći centrom grada do gradskog mosta gdje će na rijeci Vrbas biti organizovano plivanje za Časni krst.

Prijavljeno je 35 mladića, a pobjednik će biti nagrađen zlatnikom, dok će ostali plivači dobiti prigodne poklone.

Aleksa Jošić (22) iz Banjaluke prvi je doplivao do Časnog krsta koji je bio postavljen u rijeci Vrbas, kod Gradskog, odnosno mostu Patre.

Foča

Brojni vjernici prisustvovali su jutros osveštanju Bogojavljenske vodice u hramovima Svetog Save i Svetog Nikole u Foči.

Vjernici su natočili svetu vodicu u posude i ponijeli je svojim domovima da bi je koristili za kropljenje i pijenje, vjerujući u njenu čudotvornu i iscjeliteljsku moć.

Sedamnaestogodišnja Dijana Drakul iz Foče je najmlađa učesnica na takmičenju.

"Ovo je veliki praznik i drago mi je što sam Srpkinja i što imam priliku da zaplivam na Bogojavljenje u rijeci Drini", rekla je Drakulova i istakla da je osjećaj fenomenalan.

Ona podsjeća da u Foči nije bilo organizovano takmičenje

Trebinje

Aljoša Slavić (19) iz Trebinja prvi je doplivao da Bogojavljenskog krsta, koji je u rijeku Trebišnjicu spustilo Njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije.

U takmičenju je učestvovalo 35 plivača, kojima nije smetala hladnoća rijeke Trebišnjice, čija je temperatura bila oko deset stepeni Celzijusovih, da sa radošću preplivaju do Časnog krsta.

U trci za Časni krst od Starog grada do platoa ispred hotela "Leotar" učestvovali su plivači životne dobi od 15 do 45 godina, a kao i prethodnih godina bodrilo ih je više hiljada sugrađana.

Najmlađi učesnik, petnaestogodišnji Uroš Gojković kaže da je prvi put danas učestvovao u manifestaciji i da mu je "naprosto tako došlo" i čvrsto je odlučio da pliva što će raditi i ubuduće.

Četrdesetpetogodišnji Pero Marić, koji već šesnaeset godina "rame uz rame" pliva sa svojim mlađim kolegama, kaže da svake godine kada uđe u vodu izađe "mnogo živ i mnogo zdrav".

Srebrenica

Bogojavljensko plivanje za Časni krst biće organizovano na akumulacionom Perućačkom jezeru na Drini u blizini manastira Karno, rekao je Srni srebrenički sveštenik protojerej Aleksandar Mlađenović.

Na pravoslavni praznik Bogojavljenje biće održano tradicionalno plivanje za Časni krst na Drini kod bratunačkog izletišta Rajska plaža.

Dužina staze kojom će se plivati je 33 metra, što simbolizuje godine života Isusa Hrista na zemlji.

Istočno Sarajevo

U Istočnom Sarajevu danas, na Bogojavljenje, prvi put biće organizovano plivanje za Časni bogojavljenski krst, za koje se prijavilo 15 takmičara.

Predsjednik Organizacionog odbora Ranko Skakavac izjavio je Srni da je start plivanja zakazan za 12.00 sati u rijeci Željeznici kod mosta "Ratko Močević" u Vojkovićima.

Ko prvi dopliva do krsta za nagradu će dobiti vrijedan zlatni medaljon, a nagrade su predviđene i za sve ostali učesnike.

Višegrad

Vladan Simić iz Višegrada pobjednik je ovogodišnjeg Bogojavljenskog plivanja za Časni krst, koje je danas održano na Drini u Višegradu na stazi dugoj 33 metra.