BiH
15

Građani rekli ne, a SPC ne odustaje od izgradnje crkve u Boriku

Piše: E. B.
(Foto: Klix.ba)
I nakon peticije, koju je pokrenula Građanska inicijativa za Borik (GI), i skupljenih preko 5.000 potpisa, Srpska pravoslavna crkva nije odustala od izgradnje vjerskog objekta na zelenoj površini kod O.Š. Branko Ćopić u Boriku.

Kako saznajemo, u planu nije samo izgradnja crkve, nego i parohijskog doma.

"Iako smo se nadali da će potpisi građana Banje Luke biti dovoljni da SPC shvati da građani Borika nemaju namjeru da dozvole da im se ova javna zelena površina i dječje igralište oduzmu. Posebno iz razloga što su predstavnici SPC na javnoj raspravi o nacrtu regulacionog plana imali priliku iz prve ruke da čuju šta građani misle o tom planu, ali i uopšte o SPC-u i njihovim prioritetima", rekao je za Klix.ba Miodrag Dakić, član odbora Građanske inicijative za Borik. Građani Borika su mišljenja da izgradnja crkve nije potrebna jer su i postojeće crkve u gradu prazne, dok u isto vrijeme nedostaje vrtića i ambulanti.

Nakon što su odbornici u Skupštini grada Banje Luke ostali gluhi na zahtjeve građana i GI za Borik, SPC je podnijela novi zahtjev za dodjelu lokacije za izgradnju pravoslavnog hrama sa parohijskim domom.

"U spornom regulacionom planu, parohijski dom je imao površinu od preko 1000 metara kvadratnih, pa se mnogi građani naselja Borik pitaju da li je izgradnja crkve samo izgovor za izgradnju parohijskog doma, koji je predviđen na četiri etaže", rekao je Dakić i dodao da su aktivisti GI za Borik u dva navrata slali moglbu za sastanak sa vladikom Jefrenom, ali da ni na jednu molbu nisu dobili bilo kakav odgovor.

Borba za zelenu površinu se nastavlja

GI za Borik od samog početka naglašava da njihove aktivnosti nisu usmjerene protiv SPC-a, već protiv oduzimanja ove površine, te da bi bili protiv bilo kojeg investitora koji bi pokušao nešto slično.

"Razvojni i planski dokumenti su na našoj strani. Zakoni su na našoj strani. Građani su na našoj strani", tvrdi Dakić i dodaje da GI za Borik nema namjeru da odustane.

"Iskoristicemo sva zakonska i demokratska sredstva da sačuvamo ovu javnu zelenu površinu. Mislim da je to jedini recept, a konkretne aktivnosti se određuju u odnosu na konkretne situacije na terenu", rekao je za Dakić.

On je s ogorčenjem dodao da su se gradske vlasti u ovom slučaju stavile potpuno u službu Srpske pravoslavne crkve, iako njihove plate ne dolaze iz SPC, već od građana Banje Luke