BiH
0

Građani popili kafu ispred Parlamenta BiH, djeca crtežima uljepšala plato

Piše: M. B.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba (Foto: N. G./Klix.ba)
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Više od 80 građana Sarajeva i danas je odlučilo svoju podnevnu kafu popiti ispred zgrade Parlamentarne skupštine BiH u okviru akcije "Tišina, Parlament radi".

Studenti, penzioneri, majke s bebama i djecom u tišini su pili kafu i sjedili s transparentima, kako bi poručili bh. parlamentarcima i ministrima da su i dalje tu i čekaju 30. juni za usvajanje konačnog zakona o jedinstvenom matičnom broju.

"Među građanima koji su protestovali bilo je više od 80 posto mladih. Definitivno se nešto prelomilo i probudilo kod njih, ali ipak i dalje možete vidjeti mnoge kako sjede u kafićima i ispijaju kafe. Apatija je veliki problem naših ljudi, mnogi nisu svjesni šta znači JMB i da ovaj problem sa sobom nosi i niz drugih. Jer bez dokumenata nema uplaćivanja poreza, nema plata ni penzija, a ako ne bude djece, ko će uplaćivati taj porez. Mi smo svi pogođeni ovim zakonom", rekao je student Aldin Krivan, koji od prvog dana protestuje ispred Parlamenta BiH.

Iako je svakodnevno na akciji "Tišina, Parlament radi" prisutno svega nekoliko desetaka osoba, građani ističu da su prezadovoljni, jer su zadržali kontinuitet, te je od 15 ljudi, koliko ih je bilo prvi dan, broj prisutnih dostigao 10.000, koliko ih je bilo na protestima u petak.

Od prvog dana tu je i penzionerka Derviša Ilinčić, čija praunuka također nije imala jedinstveni matični broj.

"Bila sam na svim građanskim demonstracijama, jer su nam država, policija i sudovi naopaki. Nadam se da se ovo stanje može promijeniti jer svi smo ugroženi. I penzioneri koji imaju minimalne penzije od kojih ne mogu živjeti, studenti koji nemaju od čega da plate školovanje, mladi i stariji ljudi koji su bez posla. Zato ove ljude treba smijeniti i dovesti nove poštene koji će raditi za narod kako treba", rekla je Ilinčić.

Tokom današnje akcije napravljena je i kutija s naslovom "1 KM 1 JMB broš", gdje će se prikupljati novčana sredstva, kako organizatori kažu, za bebe. Svako ko stavi kovanicu u kutiju dobit će i jedan broš koji mnogi građani nose u znak podrške bh. bebama.

Među prvima koji je prišao kutiji bio je bivši prosvjetni radnik koji je radio kao nastavnik 25 godina.

"Ovo stanje kod nas nije demokratija već pseudodemokratija. Ja glasam za pojedinca, a pojedinac umjesto da odgovara meni i onima koji su za njega glasali, on odgovara grupi koja je čista fikcija. I zato rade šta hoće. Od jednopartijskog sistema stvorili su tri jednopartijska nacionalistička sistema. Svijest ideologija nije nestala. Ljude su plašili tokom i nakon rata, pojedinca su srozali na dno, ali pojedinac se probudio i evo nas ovdje, sad su se oni uplašili", rekao je građanin koji je želio ostati anoniman.

Prisutni su pozvali sve građane da im se pridruže u narednim danima ispred Parlamenta BiH, u tišini popiju podnevnu kafu i druže se za budućnost bh. beba i svih građana BiH.