BiH
8

Građani ponovo blokirali Općinu Maglaj, načelnik Mustabašić pisao Fadilu Novaliću

Piše: Er. M.
Foto: Maglaj.ba
Foto: Maglaj.ba
Nezadovoljni građani Maglaja čije su kuće uništene u katastrofalnim poplavama koje su pogodile našu zemlju 2014. godine ponovo su blokirali zgradu Općine Maglaj. Načelnik Općine Maglaj Mehmed Mustabašić pisao je premijeru FBiH Fadilu Novaliću kojeg je upozorio da se šalje loša slika o nemoći Vlade FBiH.

Riječ je o protestu mještana čija je imovina u poplavama pretpjela totalnu štetu, a koji još uvijek nisu dobili novac za obnovu kuća. Na blokadu ih je natjerala teška životna situacija i činjenica da dvije godine nakon poplava žive u neuslovnim objektima.

Sa problemom je upoznata i Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, a načelnik Općine Maglaj Mehmed Mustabašić ovim povodom uputio je pismo premijeru FBiH Fadilu Novaliću u kojem stoji kako blokada 31 porodice "koje na ovakvoj hladnoći, ružnom kišovitom vremenu sa malom djecom borave danonoćno ispred ulaznih vrata Općine Maglaj" šalje lošu sliku o nemoći Vlade FBiH u svijetu, a posebno prema donatorima UN-u, USAID-u, CRS-u i tako dalje.

Mustabašić moli i zahtjeva od premijera Novalića da preduzme odgovarajuće mjere i krene sa sukcesivnom isplatom, zatim da izvijesti Općinu Maglaj o poduzetim mjerama i prijedlogu kako planira doći do tih sredstava te da utvrdi prioritete i dinamiku isplate po njihovom prijedlogu od 28. aprila ove godine.

Također od Novalića traži da se "neko iz Vlade FBiH, premijer ili njemu blizak saradnik što prije pojavi u Maglaju i obrati ovim građanima".

On je okupljenim građanima kazao kako je Vlada Federacije BiH upoznata sa situacijom.

"Da bi sredstva bila isplaćena, ona moraju biti planirana Budžetom Federacije BiH, a nisu", rekao je Mustabašić dodajući kako nije riječ samo o problemima stanovnika Alića, Novog Šehera i Bradića nego i problemima mještana drugih općinama koji imaju potpisane ugovore sa Federalnim fondom.

Građani nisu bilu zadovoljni njegovom informacijom iako je kazao kako su lokalne vlasti dobili obećanje da će se proces makismalno ubrzati te da bi najdalje do kraja ljeta svi problemi trebali biti riješeni.