CCI
0

Građani plaćaju danak neefikasne vlasti

FENA
Centri civilnih inicijativa (CCI) upozorili su danas, predstavljajući rezultate rada Vlade i Skupštine RS-a, da građani RS-a plaćaju danak neefikasnosti svoje vlasti, koja se veći dio ove godine bavi zaostacima iz 2007.

Upoređujući nivo planiranog i ostvarenog u protekloj godini i u devet mjeseci ove godine kada je u pitanju Vlada RS-a evidentno je da postoji značajan pomak u realizaciji zacrtanih aktivnosti, ali još nedovoljan za ispunjenje svih programom planiranih obaveza.

Za devet mjeseci 2008. Vlada je uspjela realizovati gotovo koliko za čitavu prethodnu godinu, no nivo realizacije programom planiranih obaveza, još se kreće oko skromnih 54 posto godišnjeg plana.

Entitetska vlada ni u jednom kvartalu nije ispunila sve programom planirane obaveze, rekli su predstavnici CCI-a na današnjoj pres-konferenciji u Banjoj Luci i dodali da je u trećem kvartalu došlo do dramatičnog pada produktivnosti i ostvarenja duplo manjeg nivoa mjesečnog prosjeka od prošlogodišnjeg.

Nasuprot 58 zakona iz programa donesena u prva dva kvartala 2008. u trećem ih je doneseno svega devet. Tačno četiri puta manje nego u prethodnom kvartalu. Time je dovedeno u pitanje ispunjenje godišnjeg plana, kazali su predstavnici CCI-a.

Napomenuli su da je gotovo polovina ovogodišnjeg programa bazirana na zakonima koji su trebali biti realizovani prošle godine, što čitavu situaciju čini još problematičnijom.