Bocu vrati pa naplati
0

Građani organizatore "zatrpali" plastičnim bocama

Sarajevo-x.com
(Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Organizatori akcije "Bocu vrati pa naplati" prijatno su se iznenadili kad su u manje od dva sata koliko je akcija trajala prikupili oko 4.000 plastičnih boca. U akciju su prikupljani potpisi za donošenje podzakonskih akata kojima bi se omogućili otkup i sistematska reciklaža.

Akciju su organizirali Centri civilnih inicijativa (CCI), Greenvisions i Eko akcija koji su na platou ispred BBI centra organizirali otkup plastičnih boca kako bi na primjeru vlastima pokazali da bi uz mala ulaganja okoliš bio mnogo čistiji. Građani su se odazvali u velikom broju, a svako je za bocu mogao dobiti 10 feninga, marku za 10 boca. Maksimum po osobi je bio 100 boca.

Kako su nam kazali organizatori, u najboljem scenariju očekivali su da će akcija biti simbolična, ali priznaju da ih je odziv pozitivno iznenadio.

"Ovo najbolje pokazuje koliko su ljudi spremni na saradnju kad im se ponudi simbolična cifra za svaku bocu, kao što je slučaj u većini normalnih država Evrope, pa i u susjednoj nam Hrvatskoj. Tamo ne možete naći bocu jer država plaća za otkup. Ovom akcijom želimo pokazati da bi to moglo funkcionirati i kod nas", poručili su organizatori.

Akcija je sastavni dio kampanje “Očistite otpad!” koju CCI sprovodi u protekle dvije godine, a čiji je primarni cilj donošenje adekvatnih zakonskih rješenja koja će omogućiti kvalitetno upravljanje otpadom, posebno reciklažu ambalažnog otpada.