Traže spajanje sa Sarajevom
0

Građani Olova blokirali magistralni put M-18

Zeda
Građani općine Olovo su, u 11 sati, na glavnoj raskrsnici ulaza u grad petanaest minuta blokirali magistralni put M-18 Sarajevo - Tuzla.

Ovim masovnim protestom Olovljani su željeli uputiti poruku Vladi Federacije BiH da ne prihvataju nikakva palijativna i prelazna rješenja u vezi njihovog zahtjeva za izdvajanjem iz Zeničko-dobojskog kantona i pripajanja Kantonu Sarajevo.

Od početka razganičenja entiteta na kantone Olovljani se muče višegodišnjom i potpuno nelogičnom razgraničenju i pripadnosti ZDK. Ova odluka je prema mišlčjenju Olovljana glavni razlog privredne stagnacije i ugroženosti po svim osnovama života i rada.

Dom naroda federalnog parlamenta prije više od dva mjeseca odgodio je izjašnjavanje o prijedlogu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o federalnim jedinicama, odnosno inicijativi za izdvajanjem Olova iz ZDK i pripajanja Kantonu Sarajevo. Tada je Vladi Federacije BiH dat rok od 90 dana da iznađe i predloži zakonska rješenja po ovom pitanju. Kako tada, tako i danas na vidiku nema pozitivnog rješenja za njihove zahtjeve pred predstojeću sjednicu Doma naroda, koja bi se prema najavi trebala održati polovinom decembra i na kojoj će doći do izjašnjavanja. Zaključkom Općinskog vijeća građani Olova su pozvani na opći i mirni protest u okviru koga je došlo do blokade saobraćaja na magistralnom putu Sarajevo – Tuzla. Nakon protesta građani su se mirno razišli.

Građani traže da se njihovi zahtjevi usvoje, jer su im ugrožena sva ljudska prava. Ne dođe li do pozitivnog rješavanja njihovog zahtjeva, današnji protest samo je uvertira u potpuni građanski neposluh, i demonstraciju nezadovoljstva širih razmjera, kazano je na protestu.