Saobraćaj otežan i usporen
218

Građani ogorčeni zbog kolapsa saobraćaja, iz Rada tvrde da su reagovali na vrijeme

Piše: Dalibor Bošnjak
Snijeg koji je pao u BiH i Sarajevu tokom noći uzrokovao je poteškoće u odvijanju saobraćaja. Zimska služba RAD-a radi od ranih jutarnjih sati kako bi saobraćajnice održala prohodnim. Gradski prijevoz radi otežano i usporeno.

Glasnogovornik KJPK Rad Ahmed Đipa za portal Klix.ba je izjavio da je zimska služba reagovala na vrijeme, da se konstantno radi na održavanju saobraćajnica prohodnim te da soli ima dovoljno.

"Na terenu imamo 42 specijalna vozila koja vrše posipanje i razgrtanje snijega. Prohodne su saobraćajnice 1. i 2. prioriteta i sve one kojima se odvija javni gradski prijevoz. Zbog toga što snijeg konstantno pada, mogući su prekidi u odvijanju saobraćaja. Zimska služba je reagovala na vrijeme, izvršeno je posipanje soli, a snijeg se i dalje razgrće. Broj vozila će se po potrebi povećavati i do 50. Soli ima sasvim dovoljno i posipa se po određenim normativima, a stižu nam i nove količine. Nemamo potrebu da štedimo", izjavio je Đipa.

Đipa je apelovao na građane da ne koriste svoja vozila ukoliko im nisu neophodna.

"Apelujemo na građane da ne koriste vlastita vozila ukoliko im nisu neophodna. Zimska oprema je obavezna, a pozivamo i na maksimalan oprez", dodao je Đipa.

Gradski prijevoz se zbog snježnih padavina odvija otežano i usporeno, posebno kada je riječ o padinskim dijelovima grada.

"Tramvajski i trolejbuski saobraćaj se odvija otežano i usporeno zbog vremenskih uslova, ali većih problema nema. Situacija je nešto teža u padinskim dijelovima grada kada je riječ o autobuskom i minibuskom saobraćaju, a neke linije su i skraćene, kao što je to uobičajeno u ovakvim uslovima", izjavila je glasnogovornica GRAS-a Samira Kadić.

Građani ipak nisu zadovoljni trenutnom situacijom na saobraćajnicama, ali ni javnim prijevozom.

"Nije mi jasno da nekoliko centimetara snijega paralizira cijeli grad. To je sramotno! Jutros mi je trebalo skoro dva sata da s Dobrinje dođem do grada, jer ceste nisu očišćene pa su se stvorile kilometarske kolone. GRAS je priča za sebe! Na stanicama sa čeka po pola sata, a i kada uspiju ući, ljudi bukvalno ispadaju iz vozila", kazala nam je razočarana čitateljka.

"Doslovno sam zarobljen u Vogošći. Kolona je duga i 10 kilometara, u mjestu se stoji i po pola sata. Stići u grad je nemoguća misija", izjavio je još jedan ogorčeni čitatelj.