BiH
1

Građani ne prijavljuju korupciju zbog nepovjerenja u nadležne institucije

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Centru za pravnu pomoć građanima Transparency  Internationala (TI) BiH u toku prošle godine stiglo je 176 prijava za korupciju, saopšteno je na današnjoj konferenciji za novinare u Banjoj Luci.

Najviše prijava, kazala je koordinatorica Centra Ena Kljajić Grgić, odnosi se na rad organa uprave, obrazovanja, zdravstva te prava na slobodan pristup informacijama.

"TI BiH u 2013. godini dobio je šest sudskih sporova i to protiv Vlade RS-a, Ministarstva finansija RS, MUP-a RS te Uprave za geodetske poslove ovog bh. entiteta", navela je Kljajić Grgić.

Iz TI BiH napominju da iz godine u godinu raste broj prijava građana protiv korupcije, ali i ističu da on nije ni probližno u razmjeri s obimom korupcije u BiH, koja se zbog toga naziva „okovanom zemljom“.

"Povjerenje građana u institucije veoma je nisko, jer većina njih smatra da su institucije nadležne za borbu protiv korupcije korumpirane“, izjavila je portparol TI BiH Ivana Korajlić.

Dodatan problem je i postojanje kolizije između zakona BiH i zakona Federacije BiH oko zaštite lica koja prijavljuju korupciju unutar institucija, takozvanih zviždača, ali i činjenica da u RS-u ova oblast još nije zakonski urađena.

TI BiH jučer je najavio i otvaranje nagradnog konkursa za izradu amaterskog videospota koji će biti dio ovogodišnje kampanje "Probudi se“, čiji je cilj da se u izbornoj godini nametne pitanje problema korupcije s kojim se BiH susreće.

"Korupcija neće prestati ako zatvoriš oči“, poruka je TI BiH građanima, koji ujedno pozivaju i političke parije da tokom kampanje iznesu jasan stav koji se mehanizmima namjeravaju boriti protiv korupcije.

"TI BiH će u toku predizborne kampanje vršiti monitoring s ciljem da se utvrdi kako funkcioneri javna sredstva koriste u vlastitu promociju i stranke koju predstavljaju“, kazala je Korajlić.

Ona je podsjetila da trošenje javnog novca na taj način do sada u BiH nije bilo sankcionisano.

"Iako su i službe za reviziju javnog sektora i finansijska policija do sada utvrđivali nenamjensko trošenje sredstava institucija u predizborne svrhe, pravosudne institucije u BiH, prije svega, nadležna tužilaštva do sada nisu na to reagirala niti otvarala istrage", zaključila je Korajlić.