Akcija "Provedite 24 sata u zavodu"
0

FOTO+VIDEO / Građani na trenutak živjeli poput ljudi sa posebnim potrebama

FENA
(Foto: Davorin Sekulić/Sarajevo-x.com)
Savez organizacija za podršku osobama s intelektualnim teškoćama "Sumero" i Federalno ministarstvo rada i socijalne politike organizovali su danas na Trgu djece Sarajeva javni događaj "Provedite 24 sata u zavodu".

Cilj ovog događaja je podići svijest javnosti o teškim uvjetima života osoba s intelektualnim teškoćama u zavodima.

Ovaj projekt se realizuje u sklopu UNDP-ovog projekta "Jačanje lokalne demokratije II - LOD II“ koji finansira Evropska unija u iznosu od 1,5 miliona eura.

Voditeljica sektora socijalne inkluzije i demokratskog upravljanja UNDP-a Mirela Ibrahimagić izjavila je da je jedan od ključnih međunarodnih instrumenata koji promovira osnovna ljudska prava i zabranu diskriminacije UN-ova Konvencija o pravima osoba s invaliditetom, koju je BiH ratificirala 2009. godine.

"Grad Sarajevo, kao jedan od partnera projekta LOD II sufinansirao je aktivnosti "Sumero" projekta. Inicijativa "Provedite 24 sata u zavodu" koju provodi "Sumero" upravo je rezultat takve jedne saradnje, koja aktivno djeluje na implementaciji UN-ove konvencije i zagovara "život u zajednici osoba s intelektualnim teškoćama" što je konkretan primjer društvene integracije i suzbijanja siromaštva i socijalne isključenosti", rekla je Ibrahimagić.

Na području BiH još preovladava tradicionalno zbrinjavanje ovih osoba u institucijama azilnog tipa, iako ukidanje klasičnih institucija postaje zahtjevom niza UN-ovih konvencija i ulazi u područje poštovanja ljudskih prava te predstavlja oblik segregacije i getoizacije koji u savremenom svijetu nije prihvaćen.