BiH
95

Građani na Plenumu u Tuzli predlagali profesore za mandatara vlade

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Plenum građanki i građana Tuzlanskog kantona održan je u subotu navečer deveti put. Večerašnjim učesnicima obratili su se članovi Plenuma iz Sarajeva i Mostara, a skupu su se obratili i gosti iz Banja Luke i Zagreba.

Nakon toga na red je došla tačka koja je tretirala pitanja radnika na TK, a predstavnike Sindikata Polihema, Enesa Tanovića i Sakiba Kopića, grupica učesnika Plenuma TK je konstantno prekidala u njihovoj diskusiji i pokušala isprovocirati.

"Znam da je vas 95 posto ovdje čestitih i poštenih, ali vjerujte ima njih tridesetak koji su u političkim partijama i koji rade to što rade“, rekao je Sakib Kopić dokazani borac za radnička prava koji je konstatovao kako je se poslije demonstracija pojavilo nekoliko "che guevara" koji su u minulom periou bili u mišjim rupama.

Kopiću je replicirao Almir Arnaut – Beli, koji je naveo kako svim učesnicima u demonstracijama 5., 6. i 7. februara treba jedinstvo i zajednički stav. Nešto kasnije profesor Zlatan Begić je konstatovao kako niko ne treba prisvajati demonstracije kao svoj patent.

U diskusiji je učestvovao i predstavnik radnika Livnice čelika iz Tuzle Zikrija Đulović koji je ponovio kako tom privrednom društvu treba 200.000 KM za pokretanje proizvodnje i očuvanje 135 radnih mjesta.

Dogovoreno je da se prema Kolegiju Skupštine TK ide sa zahtjevima za informacije o privatizovanim firmama u TK, ko je vodio takve postupke i kako su završeni. Informacija se traži od Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, dok se od Tužilaštva TK traži da javnosti saopšti koliko su procesuirali krivičnih prijava u oblasti privrednog kriminala, koliko je trenutno u postupku i da li su neki od postupaka okončani.

Sakib Kopić je ranije iznio prijedlog Sindikata o novoj Vladi TK koju bi sačinjavali kadrovi koje bi predložili učesnici demonstracija, akademska zajednica, građani i pravosudne institucije. Učesnici Plenuma TK kasnije su za mandatare predlagali profesora Edina Osmanbegovića, profesora Izudina Kapetanovića i profesora Izudina Kešetovića. Bilo je prijedloga kako to mora biti osoba sa vizijom, te da je rođena sedamdesetih ili osamdesetih godina prošlog vijeka, ali i osobe sa iskustvom po mogućnosti ekonomske struke.

U svom obraćanju Edin Osmanbegović, kojeg je i grupa "Udar“ predložila za mandatara, rekao je kako bi Tuzlanski kanton u narednom periodu trebala voditi premijerka.

Deveti sastanak Plenuma TK je okončan poslije 125 minuta rada, a proglas će biti objavljen naknadno.