Transparency International BiH
0

Građani moraju znati koliko novca troše stranke

FENA
Izvršni direktor Transparency Internationala (TI) BiH Srđan Blagovčanin kazao je danas u Sarajevu da će ta nevladina organizacija pokušati da tokom ove izborne kampanje građanima sedmično pruža informacije o tome koliko koja politička partija troši novca u samoj kampanji da bi oni, prilikom izlaska na izbore, i taj segment ukalkulisali u donošenje odluke o tome za koga će glasati.

"Poruka je vrlo jasna, kako od političke partije koja tokom izborne kampanje krši zakon možete očekivati da će nakon što pobijedi na izborima odjednom postati politička partija koja dosljedno poštuje i provodi zakone", kazao je Blagovčanin danas na skupu u Sarajevu nazvanom "(Ne)transparentno finansiranje političkih partija - (ne)povjerenje birača.

Blagovčanin je naglasio da su dosadašnja istraživanja TI-ja o toj temi pokazala da političke partije uglavnom nisu transparentne kad je u pitanju podnošenje finansijskih izvještaja.

On kaže da su stvarni i ukupni finansijski pokazatelji uglavnom poznati najužem rukovodstvo većine partija što je pokazatelj i njihove nedovoljne unutrašnje domokratičnosti.

Jako rijetko se desi da se takva vrsta izvještaja podnose širim tijelima unutar političkih partija ili da oni imaju priliku da raspravljaju o tome.

On se založio za snažniju međuinstitucionalnu suradnju posebno između Centralne izborne komisije i drugih državnih tijela koja imaju određena ovlaštenja u vezi sa time.

"Povećanje transparentnosti političkih partija neophodno je i ključno kad je u pitanju jačanje discipline u ovoj oblasti. Neophodno je pooštravanje zakonskih okvira u smislu sankcija, povećanja transparentnosti i u smislu dostupnosti podataka javnosti jer to političke partije mora činiti odgovornima za njihove postupke", kazao je Blagovčanin.

Današnji skup u Sarajevu Transparency International BiH organizirao je u suradnji s Fondacijom Fridrich Naumann Stiftung, a prisustvovali su predstavnici nevladinih organizacija i političkih partija.