Predstavljena platforma
0

FOTO / Građani mogu napraviti "bolji ustav", izraziti mišljenje i predložiti rješenje

FENA
Udruženje građana "Zašto ne" danas je u Sarajevu prezentiralo internet platformu "Bolji ustav", prvu interaktivnu online platformu za mapiranje stavova građana i građanki BiH o ustavima u BiH i njihovom trenutnom sadržaju.
Boris Brkan, Darko Brkan i Dalio Sijah (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Boris Brkan, Darko Brkan i Dalio Sijah (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Članovi Udruženja građana "Zašto ne" su, predstavljajući ovu online platformu (www.boljiustav.ba), kazali da će građani i građanke moći dati svoje mišljenje o pojedinačnim odredbama ustava na državnom i entitetskim nivoima.

Internet stranica “Bolji ustav” nastala je s ciljem da se građani i građanke BiH na što bolji način informiraju o trenutnim ustavnim rješenjima u BiH, ali i da se stvori prostor za javnu i otvorenu razmjenu mišljenja o postojećim i budućim ustavnim rješenjima. Svaki posjetilac će moći predložiti i svoje rješenje za pojedine odredbe ustava i komentirati ih s drugim korisnicima.

Predsjednik UG "Zašto ne" Darko Brkan je kazao da je ideja nastala kao produkt razgovora koji se već duže vrijeme vode o samim ustavnim reformama.

Prema njegovim riječima, jedan od ključnih problema jest što osjećaju da građani i građanke BiH nemaju nikakav pristup cijelom procesu, izuzev možda potencijalno nekih vlastitih aktivnosti koje poduzimaju isključivo putem društvenih mreža ili sličnih stvari.

Darko Brkan (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Darko Brkan (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
"Došli smo na ideju da na neki način prvo stavimo na jedno mjesto sve ono što je ustavna materija trenutno u BiH, a to se prije svega odnosi na same ustave. Obradili smo Ustav BiH i ustave oba entiteta, zatim sve amandmane koji su do sada bili u javnosti dostupni vezani za ustavnu reformu u BiH", kazao je Brkan.

Po njegovim riječima, ideja je da građani i građanke mogu izabrati o kojoj konkretno odredbi ustava imaju mišljenje, da li je ono pozitivno ili negativno.

"Ono što građani još dobijaju dodatno u odnosu na samu materiju je procenat svog slaganja s drugim građanima i građankama koji su odgovorili na to", kazao je Brkan.

Najavio je da će u naredna dva mjeseca obići gradove u BiH gdje će pokušati u direktnom kontaktu građane i građanke upoznati o ovom projektu.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
"Pokušat ćemo doći do što više ljudi. Nadamo se da će to u konačnici dovesti do nekih brojeva gdje ćemo moći razgovarati o tome da je to stav bar određenog dijela populacije o pojedinim ustavnim odredbama i u krajnjem slučaju da ćemo onda moći negdje na kraju možda čak i uticati na proces ustavnih reformi putem građanskog mišljenja o njima", kazao je Darko Brkan.

Koordinator programa novih tehnologija UG „Zašto ne“ Boris Brkan je pozvao sve zainteresirane da posjete ovaj sajt.

Naveo je da, osim toga što sajt ima mnogo funkcionalnosti, on je jednostavan, baš onakav kakav treba da bude da bi se građani u njemu što lakše snašli.

"Način na koji smo mi htjeli da predstavimo ustav ovdje jeste da je to materija o kojoj svi trebaju imati mišljenje, o kojoj se svi trebaju informirati i na ovakvom jednom sajtu, bez nekih formalnih procedura, da daju neka konkretna rješenja. Onda će možda donosioci odluka obratiti pažnju i na to", kazao je Boris Brkan.