BiH
0

Građani i novinari zajedno u borbi za istinu

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini i Omladinska novinska asocijacija u BiH (ONAuBiH) organiziraju javnu kampanju pod nazivom “Građani i novinari zajedno u borbi za istinu” koja će biti održana u 21 gradu Bosne i Hercegovine.

Kampanja će biti provedena u gradovima: Banja Luka, Bihać, Bijeljina, Bratunac, Brčko, Cazin, Čapljina, Foča, Goražde, Bosanska Gradiška, Istočno Sarajevo, Jajce, Mostar, Odžak, Pale, Rudo, Sarajevo, Bosanski Šamac, Tuzla, Zavidovići i Zenica.

Cilj ove kampanje je upoznati javnost o pravu građana da se žale na netačno i neprofesionalno izvještavanje medija, o ne/slobodi izražavanja i o odgovornosti novinara, i o pravu građana na istinitu i pravovremenu informaciju.

Građanima će biti podijeljeni Kodeks za štampu i online medije, Žalbena procedura Vijeća za štampu u BiH i magazin Karike, kojeg realiziraju mladi novinari iz ONAuBiH.

Jedno od osnovnih prava građana je pravo na istinitu i pravovremenu informaciju. I demokratsko je pravo građana da se žale i reagiraju kada prepoznaju neistinito medijsko izvještavanje, ukazujući urednicima na propuste i tražeći ispravku, putem objave demantija.

Sve su veći pritisci na slobodno medijsko izvještavanje, veliki broj novinara radi za mala primanja ili bez ugovora, sve su češći fizički napadi na novinare i onemogućavanje novinara da slobodno obavljaju svoj posao, u interesu javnosti.

Građani treba da budu svjesni da je svaki pritisak na novinare i gušenje slobode informiranja atak na razvoj demokracije i nepoštivanje građanskih prava i sloboda.

U sklopu ove kampanje, Lokalni timovi ONAuBiH u 21 gradu BiH postavit će info-pultove za podielu promo materijala i sprovođenja ankete sa građanima, na najprometnijim mjestima u 21 gradu u BiH od 13.00 do 15.00 u petak, 8. novembra.

U Vijeću za štampu u BiH i Omladinskoj novinskoj agenciji u BiH vjeruju da će biti prepoznata neposredna korist, kao i potreba javnosti da se informiše o problemu pritisaka na medije, kao o problemima koji nastaju neistinitim i neprofesionalnim izvještavanjem medija, te da će ova kampanja biti medijski podržana, saopćeno je iz Vijeća za štampu u BiH.