BiH
25

Građani i novinari u borbi za istinu: U Mostaru obilježen Svjetski dan slobode medija

Klix.ba
(Foto: Željko Miličević/Klix.ba)
Vijeće za štampu u BiH, u saradnji sa Omladinskom novinskom asocijacijom u BiH (ONAuBiH), povodom 3. maja – Svjetskog dana slobode medija, organizovala je danas u 29 gradova BiH, uključujući i Mostar, javnu kampanju "Građani i novinari zajedno u borbi za istinu".

Cilj javne kampanje je animacija građana da koriste svoje građansko pravo i šalju žalbe Vijeću za štampu u BiH na neprofesionalno medijsko izvještavanje, ali i da se informišu o stanju medijskih (ne)sloboda u BiH, te da konstantno ugrožavanje sloboda izražavanja i informisanja predstavlja povredu osnovnih ljudskih prava na istinito i pravovremeno izvještavanje.

Volonteri Lokalnih timova ONAuBiH su na info-štandu na Španskom trgu u Mostaru upoznavali građane sa njihovim pravom da se žale na netačno i neprofesionalno izvještavanje medija, kroz pojašnjenje Žalbene procedure Vijeća za štampu u BiH.

Takođe su sproveli anketno ispitivanje o stanju medijskih sloboda u BiH i poštivanju prava građana na tačnu i profesionalno plasiranu informaciju, uz podjelu Kodeksa za štampu i online medije u BiH Vijeća za štampu i magazina Karike, koji realizuju mladi novinari ONAuBiH.

U 2014. godini, Vijeće za štampu u BiH je primilo 875, a od početka 2015. godine 79 žalbi građana.

Od ukupnog broja zaprimljenih žalbi, 40 je riješeno samoregulacijom tj. objavom demantija, reagovanja, ispravke ili izvinjenja, odnosno uklanjanjem komentara koji sadrže govor mržnje, huškanje ili diskriminaciju.