BiH
11

Građani i danas pili kafu ispred Parlamenta, podrška stigla i iz Zagreba

Piše: M. B.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba (Foto: N. G./Klix.ba)
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Više desetina građana Sarajeva svih nacionalnosti popili su danas kafu ispred Parlamentarne skupštine BiH i poručili da se samo svi građani BiH, bez obzira gdje žive, mogu zajedno izboriti za budućnost beba i život dostojan čovjeka.

Među ljudima koji su stajali na platou bio je i Zagrepčanin Danijel Koletić koji pomagao u dijeljenu kafe i vode, te razgovarao s ljudima. Došao je da podrži borbu bh. građana za bebe.

"Ovo nije naiconalno pitanje, ovo je pitanje čestitosti i ljudskosti. Ovdje sam kao pojedinac jer su svi ovdje pojedinci. Sramota je za državu i ljude koji rade u Parlamentu da ovo sebi dopuštaju jer i oni imaju svoju djecu i možda su nečije kćerke trudne pa će i njihova djeca biti rođena kao izbrisani-nepostojeći. Mislim da se Sarajevo budi oko jedne stvari koja se čini minorna, ali je životna stvar i vjerujem da će ovo otvoriti mnoga druga pitanja, te da ova tiha, pozitivna revolucija treba postaviti svoje ciljeve i 1.7. dostaviti prijedlog zakona koji parlamentarci trebaju usvojiti jer oni sami neće ništa uraditi", rekao jedržavljanin Hrvatske, koji u Sarajevu ima svoju firmu.

Od svojih radnika zatražio je da svaki dan izdvoje vrijeme i dođu da podrže proteste jer je, kako kaže, u pitanju život njih, njihovih prijatelja i njihove djece.

Igor Kraišnik će uskoro postati otac, ali ističe kako je došao ispred Parlamenta jer osjeća građansku dužnost i da bi svi, bez obzira na to da li su roditelji ili ne, trebali podržati ovakav skup.

"Smatram da nema smisla iskaljivati se na djeci. Ako političari imaju svojih nesuglasica i rade neke stvari zbog politike najmanje na koga se to treba odraziti su djeca koja nemaju ni poriva niti spoznaja, a ni saznanja. Osnovno pravo čovjeka kad se rodi je da ima svoju identifikaciju, a bez matičnog broja je nema. Imati ili nemati matični broj je isto kao da me pitate možete li disati zrak ili ne. Trebamo svi podržati ovo, da zaboravimo na podijeljenosti, imena i prezimena, kantone, entitete, općine, jer čovjek je čovjek bez obzira kako se zove. Ako se stvori kritična masa mislim da bi se ovo stanje moglo promijeniti", rekao je Kraišnik.

Pojedini političari iz oba entiteta pokušavaju ovo okupljanje povezati s politikom ili nacionalizmom. No, građani su odlučni - idu zajedno do svog cilja a to je konačni zakon o jedinstvenom matičnom broju.

"Koliko god postoji tih priča i malverzacija na nacionalnom nivou, postoji još mnogo više pozitivnih priča koje ne samo da ujedinjuju BiH kao jedinstvenu državu nego i cijeli reigon. Trebamo se bazirati na pozitivne stvari, da im dokažemo da su oni tu da rade za nas i da se mi isključivo borimo za našu budućnost i naše bebe. Nama nije bitno koje smo nacije ili vjeroispovjesti, bitno je da bebe imaju budućnost kakvu zaslužuju, a ovo ne zaslužuju. Hajmo se povući od tih priča, stati na drugu stranu zajedno jer tek će tada oni shvatiti da moraju raditi svoj posao", rekla je građanka Vesna Vidaković koja od prvog dana protesta svakodnevno dolazi ispred Parlamenta.

Djeca su se i danas zabavljala crtajući, a roditelji i buduće mame razgovarajući uz kafu. Podršku im je pružio i poznati bh. muzičar Mladen Vojičić Tifa.

"Vjerujem da se probudila svijest građana i da je krajnji čas da se nešto poduzme da se situacija stabilizuje i počnemo živjeti normalan život dostojanstven čovjeka, jer ovo je sve prevršilo svaki mjeru. Uvijek ću podržati sve što je afirmativnog karaktera jer izloženi smo svakodnevnim pritiscima i sve što je afirmativno stavljamo u zaplećak", rekao je Tifa.

Skup u okviru akcije "Tišina, Parlament radi" bit će održana svaki dan u pet do 12, a građani su pozvali sve Bosance i Hercegovce da im se pridruže i popiju kafu ispred zgrade Parlamenta BiH za bh. bebe.